Supporters voelen zich slachtoffer in 'Rad van Fortuin'

UTRECHT/BREDA, 21 OKT. Een voor een druppelen de FC Utrecht-aanhangers binnen in het supportershome. Met strakke gezichten zetten ze zich aan de bar of achter een tafel. De opkomst valt tegen. “Geen wonder”, zegt Ben ten Boden, de voorzitter van de supportersvereniging. De concurrentie van het UEFA-Cupvoetbal op televisie, de tegenvallende prestaties van de eigen FC en het feit dat het duel op een druilerige doordeweekse avond wordt gespeeld. “Normaal gesproken zit 't hier vóór een uitwedstrijd hartstikke vol.”

Het is dinsdagmiddag, even voor half vijf en zo'n honderd fans verzamelen zich voor de reis naar Breda waar FC Utrecht deze avond aantreedt tegen NAC. Voorbeschouwingen op het aanstaande competitieduel blijven achterwege. Onderwerp van gesprek zijn de torenhoge boetes die de bond hun Uterèg heeft opgelegd. De verontwaardiging over het onrecht en de willekeur zit diep, zo blijkt in het supportershome.

De harde kern van de Bunnik-side weet het zeker: de KNVB wil hun cluppie de nek omdraaien. Zeist voert een hetze tegen Utrecht, is de eensluidende mening. Aan clubs als Ajax durft de bond de vingers niet te branden. “Want waarom krijgen die Amsterdammers geen boete na die puinzooi in Enschede?”, luidt de retorische vraag.

Maar waarom dan uitgerekend FC Utrecht? “De KNVB heeft nog een rekening met ons open staan. Het verleden, weet je wel. Die slechte naam achtervolgt ons. We hoeven nu maar boe of bah te roepen en we zijn de lul”, oppert Emiel Oltmans. Zwartgallige humor houdt hem op de been. “Nog voor de kerst zitten we met z'n allen aan de Thorbeckelaan”, grijnst hij, refererend aan de thuisbasis van de Utrechtse amateurkampioen Holland.

In de aangrenzende ruimte maakt voorzitter Ten Boden (33) een weids armgebaar. “Voor de wedstrijd tegen Fortuna deed hier een grap de ronde over het Rad van Fortuin, zo van: de KNVB geeft bij iedere wedstrijd een slinger aan het rad om te bepalen hoe hoog de boete dit keer uitvalt. Een zeer toepasselijke grap.” Volgens hem valt alleen de straf voor de beledigende spreekkoren over de moeder van Ajax-spits Kluivert te billijken. “Ik keurde het ten zeerste af en vond het daarom ergens wel prettig dat juist Kluivert scoorde.”

De twee boetes die volgden op het incident in De Meer, berusten in de ogen van Ten Boden op een misverstand. Vooral de boetes naar aanleiding van de zogenaamde ape-geluiden in de wedstrijd tegen Roda JC. “Babangida maakte een Schwalbe in het strafschopgebied. Daar wonden onze supporters zich over op. Ze lieten afkeurende geluiden horen, maar geen racistische taal. Toch zijn die reacties door de waarnemer uitgelegd als oerwoudgeluiden.”

De NS-medewerker slaakt een diepe zucht bij de vraag of de harde supporterskern uit lieverdjes bestaat. “Voetbal is emotie. Het is een utopie te veronderstellen dat je het verbale geweld volledig kan indammen.” Aan hem en aan zes overige bestuursleden ligt het niet. Voortdurend praat hij in op de supporters. “Wij voelen ons net de Zeven Musketiers. Maar je kan praten als Brugman, de emotionele drang van sommigen heb je nooit volledig in de hand.”

De KNVB heeft zich volgens Ten Boden een hoop ellende op de hals gehaald. “Ga maar na: toen Fortuna-speler Lee hier zaterdag aan de bal was, werden er oerwoudgeluiden gemaakt. Moet je raden waar die vandaan kwamen? Nota bene uit het vak met Fortuna-supporters! Die dachten ons mooi even een oor aan te naaien.” Navraag bij een dienstdoende politie-agent leert dat de lezing van de voorzitter niet kan worden uitgesloten. Ten Boden vreest dat het hek van de dam is. “Ik sluit niet uit dat binnenkort een stel Utrecht-fans met een Ajax-petje op het hoofd naar een wedstrijd van die godenzonen gaan en zich daar te buiten gaan aan racistisch gejoel.”

In Breda blijft het die avond rustig. Provocaties van de luidruchtige NAC-aanhang laten de naar schatting 180 fans gelaten over zich heenkomen. Als scheidsrechter Blankenstein Utrecht-back Refos een gele kaart geeft, herinnert een enkeling de leidsman luidkeels aan diens homosexuele geaardheid. Voor het overige maakt de malaise binnen de lijnen de supporters zo goed als monddood. Als NAC tien minuten voor tijd 3-0 scoort, stroomt de kooi massaal leeg.

In de auto op de weg kijkt Ten Boden mistroostig voor zich uit. “In ieder geval geen boete vandaag”, verzucht hij. “Dat hoop je, Bennie”, klinkt het gniffelend vanaf de achterbank.

    • Mark Hoogstad