Sorgdrager weigert Van Traa geheime verslagen te geven

DEN HAAG, 21 OKT. De parlementaire enquêtecommissie heeft voor de tweede keer tijdens haar openbare verhoren ruzie met minister Sorgdrager van justitie. De bewindsvrouw weigert voorzitter Van Traa geheime stukken te geven die betrekking hebben op de IRT-affaire. Dat is tegen de afspraken die zij en de commissie in februari hebben gemaakt.

Vorige maand mocht politiechef R. Karstens te elfder ure van de minister niet voor de commissie verschijnen. Hij zou ondanks zijn vermomming niet met zijn gezicht op de televisie kunnen. Deze keer gaat het om verslagen van geheime gesprekken die IRT-onderzoeker Wierenga vorig jaar met politie- en justitiefunctionarissen heeft gevoerd. De minister wil het dossier alleen verstrekken als Van Traa de inhoud ook geheim houdt.

Dat gaat de enquêtecommissie te ver. Op grond van de afspraken moet Justitie en ook Binnenlandse Zaken alle documenten afgeven die Van Traa wil hebben. Tenzij er “zeer ernstige staatsbelangen” in het geding zijn. Dat is volgens Van Traa niet het geval. Hij ontdekte pas kort geleden dat Justitie over stukken beschikt die zijn commissie al lang had moeten hebben. Het ministerie liet gisteravond weten dat Sorgdrager en haar collega Dijkstal maandag zullen reageren. (ANP)