Skelet uit Romeinse tijd gevonden

CASTRICUM, 21 OKT. Archeologen van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) hebben deze week in Castricum het complete skelet van een jonge vrouw uit de Romeinse tijd gevonden en gelicht. Volgens de ROB is het een bijzondere vondst omdat doorgaans slechts losse beenderen worden aangetroffen.

Het goed bewaarde skelet is van een 20 tot 30 jaar oude vrouw. Zij was op haar buik in een ondiepe kuil begraven. Rond haar nek droeg de vrouw een kralenketting van glas, gevuld met kleine bolletjes goud. De vrouw was volgens de onderzoekers gehandicapt aan de linkerarm.

De vindplaats Oosterbuurt ligt op een circa 2100 jaar oude stroomwal. Woonplaatsen op dergelijke stroomwallen zijn tot dusverre weinig onderzocht. De archeologen hebben daarom hoge verwachtingen van de bijdragen die deze afgraving kan leveren aan de kennis van de Romeinse bewoning in de eerste en tweede eeuw na Christus. (ANP)