Ramsj; THEO VAN DOESBURG: On European Architecture. Complete essays from Het Bouwbedrijf 1924-1931

Gebonden. Birkhäuser Verlag 1990, voor ƒ 49,50. Boekhandel het Martyrium, Amsterdam.

Als Theo van Doesburg in de eerste decennia van de 20ste eeuw geen belangrijk kunstenaar was geworden, dan had hij ook als criticus ruimschoots zijn tijd overleefd. In deze essays voor 'Het Bouwbedrijf' veegt hij de vloer aan met de Spaanse meester Gaudi, die niet voldeed aan Doesburgs eis dat de architectuur 'licht, open, helder en vooral tijdelijk' moest zijn. Hij reist door alle Europese landen en maakt hun rapport op. Prachtige voorliefde voor hangars, music halls en department stores. En achterdocht bij de 'extreem-linksige' Russische architecten die slechts esthetische overwegingen kennen.

    • Gert Staal