Ramsj; PAOLO POLLEDRI (ed.): Visionary San Francisco. SAM HALL KAPLAN: LA Lost & Found. An architectural history of Los Angeles

Gebonden. Prestel 1990, van ƒ 137,15 voor ƒ 34,50. De Slegte.

Paperback. Crown Publishers 1987, van ƒ 39,75 voor ƒ 19,90. Van Gennep en De Verbeelding Amsterdam.

Een droomstad en een gedroomde stad. De eerste - L.A. - in beeld gebracht door een liefhebber en gefotografeerd door een hele generatie bewonderaars. De tweede bestudeerd door een museumconservator en een groep architecten en schrijvers die op zoek zijn naar de ideale versie van San Francisco: de stad op de tekentafel. Los Angeles levert een ware 'Halloween Parade' van architectonische stijlen. Topstukken van Richard Neutra, Frank Lloyd Wright, Charles Eames en Frank Gehry naast een fotowinkel gehuisvest in een camera. Tegenover deze 'ill-defined city of angels' staat de droomversie van San Francisco: ordening, schoonheid en visie, neergelegd in prachtige verhalen en tekeningen. Alleen is de werkelijkheid anders.

    • Gert Staal