Portugal eist 560 miljoen van Renault

LISSABON, 21 OKT. Portugal heeft een eis tot schadevergoeding van 53 miljard escudo (560 miljoen gulden) ingediend tegen Renault omdat het Franse concern heeft besloten een autofabriek in Setubal te sluiten. De zaak is aangespannen bij het hof van arbitrage van de kamer van koophandel in Genève, zo heeft minister van handel Fernando Faria de Oliveira vrijdag verklaard.

In de fabriek in Setubal maakt Renault het model Clio in een joint venture met de Portugese overheid, die een belang heeft van 30 procent. Het concern wil met de produktie stoppen omdat die niet meer rendabel zou zijn. Volgens de regering is dat in strijd met de indertijd gesloten investeringsovereenkomst op basis waarvan Renault flinke bedragen aan subsidies kreeg.

De regering gaf Renault vorige maand dertig dagen de tijd om aan juridische stappen te ontkomen. Die termijn liep op 11 oktober af. De Fransen bleven bij hun besluit, maar zijn wel bereid vervangende investeringen in Portugal te overwegen. De fabriek in Setubal heeft 800 werknemers.

Renault toonde zich vrijdag niet verrast. “We wisten dat Portugal een schade-eis voorbereidde. Het enige nieuws is het bedrag”, aldus een woordvoerster.(Reuter)