Opinie

    • Youp van ’t Hek

Oerwoudgeluiden

Laatst werd ik gevraagd om op de Dam op te treden bij een Greenpeace-manifestatie tegen de Franse kernproeven en daar vertelde ik aan mijn geringe gehoor dat ik persoonlijk naar Mururoa zou gaan om te protesteren en dat ik verwachtte dat Chirac van mijn woorden wel zo zou schrikken dat hij zijn gruwelproefjes zou afblazen. Nou ben ik niet de man die bij scherts erbij vertelt dat het scherts is, maar toch is dat voortaan een idee. De volgende dag las ik namelijk in diverse kranten dat ik de lange reis zou gaan maken, andere bladen schreven later weer dat ik mijn belofte niet had waargemaakt en een HP-columnistje maakte zich vrolijk over mijn reisje richting het atol. Tsja, dacht ik toen en meer dacht ik eigenlijk niet.

None

Zo denk ik nu ook dat het volgende bericht niet waar is of in elk geval als grapje was bedoeld:

Huub Stapel, Reinout Oerlemans en Jeroen Krabbé hebben Real Madrid opgezweept om de Hongaarse club Ferencvaros eens even flink de oren te wassen. In een ingezonden brief in de grootste Spaanse sportkrant hebben zij de Madrilenen verzocht met grote cijfers te winnen. Dit moest gebeuren omdat de Hongaarse supporters zich schandelijk hebben gedragen tijdens de wedstrijd Ferencvaros-Ajax, door oerwoudgeluiden te laten horen als er een donkere Ajax-speler aan de bal was. Volgens mij moeten die supporters nu behoorlijk hees zijn want er lopen nogal wat negers rond bij mijn cluppie. Ferencvaros moest dus straf hebben en uit het tournooi worden gekegeld.

Het eerste elftal was zo diep onder de indruk van de brief van Huub, Reinout en Jeroen dat de messen geslepen werden en de Hongaren met boter en suiker werden ingemaakt. 6-1.

Wat denken Huub, Reinout en Jeroen nou? Dat hun brief inderdaad geholpen heeft? Heeft Huub al naar Zamorano gebeld om hem te bedanken voor de twee doelpunten? Heeft Reinout al een faxje van Laudrup binnen met de simpele tekst 'graag gedaan'? E-mailt Jeroen nog steeds over de wonderschone uitslag met Raul? Hoe is die brief door de kleedkamer gegaan? Is het presidium van de Koninklijke in een extra vergadering bijeen geweest? Dat de voorzitter van Real zegt:

'Hebben jullie Arnie gelezen?'

'Welke Arnie?'

'Arnie uit Goede tijden, slechte tijden.'

'Ja natuurlijk hebben we die brief gelezen. Je bedoelt de brief van Arnie, Huub en Jeroen.'

'Precies.'

'Schitterende brief, en het is onze morele plicht om onze manschappen stevig toe te spreken en ze te zeggen dat ze die fascisten alle hoeken van het Bernabeu moeten laten zien en dat ze minimaal zes keer moeten scoren.'

Misschien heeft Valdano inmiddels het nummer van Oerlemans gedraaid en heeft hij Arnie gevraagd of hij vanaf volgende week voor elke wedstrijd een pep-talk wil komen houden. Het gaat namelijk niet echt lekker met Real en ze kunnen wel wat inspiratie gebruiken. Ik denk dat hij hem meteen even heeft gefeliciteerd met de felbegeerde Televizierring. 'Neem Jeroen en Huub mee! Kunnen we lachen.'

Ben ik tegen die brief? Nee, natuurlijk niet.

Maar die brief moet gewoon ondertekend worden door mensen die men in Spanje kent. Frank Rijkaard, Johan Cruijff, Jan Timman en het duo 2 Unlimited. Iedereen weet in Spanje wie dat zijn. Zij hebben de brief dan ook inderdaad mede-ondertekend en terecht. Beroemdheden onder elkaar. Maar Huub, Arnie en Jeroen, die nooit echt verder zijn gekomen dan het panel van Waku Waku, moeten gewoon weten waar de grens ligt en als ze dat niet weten dan wil ik ze dat wel uitleggen.

Die grens ligt namelijk bij Hazeldonk-West.

    • Youp van ’t Hek