Mag ik meedoen?

Wie er met ons mee wil doen die krijgt een schop, en een klap voor zijn kop! Dat zongen de populairste meisjes van de klas tijdens het het speelkwartier in de jaren '60, om vervolgens de daad bij het woord te voegen.

Twee weken geleden vroeg Zaterdags Peil het u voor het eerst, en vorige week nog een keer: 'Mag ik meedoen?' Een beschrijving van de schoolplein- en straatspelletjes uit uw jeugd wilden we, in de hoop daarvan een zo compleet mogelijke inventaris te kunnen publiceren. Ruim honderd reacties kregen we inmiddels toegestuurd, en die leverden bijna evenveel verschillende spelletjes, spelregels, versjes en liedjes op. “Het schoolpleingevoel zit nog altijd in mijn knieën”, schreef M. de Vries uit Amsterdam, en dat bleek bij meer inzenders het geval te zijn. Brieven vol nostalgie en mooie herinneringen zijn het, die vaak eindigen met een uitroep als 'kon ik die tijd nog maar eens overdoen!'.

De redactie mijmert inmiddels hartstochtelijk mee, kan zich slechts met moeite weerhouden van een ouderwets ruw partijtje bokspringen en kent de merkwaardigste liedjes al van buiten ('A ba boe, wa stinkst doe, ik-ke nait moar doe!'). Intussen vergt de inventarisatie van de inzendingen, en vooral het doorgronden van alle spelregels, wat meer tijd dan verwacht. Omdat het onderwerp ook u overduidelijk na aan het hart ligt, zal volgende week veel ruimte voor de spelletjes van toen worden ingeruimd. De inzendingstermijn is nu gesloten. Anders zouden we genoodzaakt zijn een van de vele ingezonden aftelversjes te misbruiken. Bijvoorbeeld deze, uit de jaren '20:

Pot

Ingele mingele mangele mot Kaatje vingele vangele vod Eéen minuutje, apetuutje Ie wie waai weg (A. van Schaik-Suring, Utrecht)

U kunt zich de komende week vast afvragen wat de regels van het tiepelen, pinkelen, essemeier gooien en stoeken zijn. Hoe smaakt poeliepek? En wat zijn een knoert en een afzakkert?