KPN zet ABN Amro op scherp

AMSTERDAM, 21 OKT. In de warroom van ABN Amro, het zenuwcentrum op het hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost van waaruit de plaatsing van de tweede tranche KPN wordt gecoördineerd, is het een gekkenhuis. De telefoonlijnen staan in de laatste uren voorafgaand aan de sluiting van de inschrijving op vrijdagmiddag half vijf roodgloeiend.

Met spanning volgt M. de Jager, als directeur aandelenhandel bij ABN Amro verantwoordelijk voor de transactie, de koers van het aandeel KPN op de Amsterdamse beurs. Want de slotkoers is de belangrijkste indicatie voor de uitgifteprijs van de ruim 100 miljoen aandelen die maandag in de notering komen.

Na sluiting van de inschrijving is De Jager even beschikbaar voor commentaar. “Het lijkt heel hectisch”, begint hij, “maar ik heb alles onder contrôle. Anders zat ik hier niet.” De hele dag bewoog de koers van het aandeel zich in een nauwe bandbreedte tussen de 55 gulden en 55,20 gulden. De omzet was met 2,4 miljoen aandelen voor KPN hoog.

De slotkoers kwam exact uit op 55 gulden. Dat is geen toeval, legt De Jager uit. In de twee weken die de inschrijving duurde, poogden wereldwijd grote beleggers zich een beeld te vormen van de animo voor de nieuwe stukken KPN.

Dit deden ze door elkaar voortdurend te bellen en hun ervaringen met de dertig syndicaatsbanken uit te wisselen. Bij het opgeven van inschrijvingen geven de banken signalen af aan beleggers over de prijs waarop ze dat doen. Het bankensyndicaat, dat zo op haar beurt uittest wat de optimale uitgifteprijs is, stelt zich voor de overheid garant voor de ruim 5 miljard gulden grote transactie.

Door dit speurwerk van beleggers - alleen ABN Amro en de ministeries van financiën en verkeer en waterstaat hebben volledig inzicht in alle inschrijvingen - krijgt de markt gevoel voor wat in het zogeheten 'boek' ligt. “Er onstond in de loop van de inschrijving”, zo constateert De Jager, “een algeheel geloof dat de markt het aandeel KPN rond de 55 gulden waardeert. Daar richten grote beleggers zich dan naar”.

Tegen KPN speculeren had volgens hem dan ook geen zin. “Waarom zou je dat doen als de koers niet zakt. Daar verlies je alleen maar op”.

In de loop van de middag worden de zenuwen in de warroom toch nog even getest. Op de Optiebeurs lopen de oktober-contracten, waaronder die in KPN-aandelen, af. “Je weet nooit welke kant het dan opgaat”.

De belangstelling van particulieren en instituten in zowel Nederland als in het buitenland noemt De Jager groot. Dat kwantificeren wil hij niet. In de vooravond nemen ABN Amro en ambtenaren van financiën alle alle inschrijvingen door. “Het boek wordt regel voor regel doorgelopen, dat kost uren”, zegt De Jager. Daarna starten de besprekingen voor het vaststellen van de omvang van de herplaatsing (de hoeveelheid aandelen) en de uitgifteprijs, die op of net onder de 55 gulden zal liggen. De uitslag daarvan wordt vermoedelijk pas zondagavond bekendgemaakt. Ook bepalen bank en ministeries de criteria voor de hoeveelheid aandelen die elke inschrijver krijgt toegewezen.

Het zorgvuldig toewijzen van de aandelen per inschrijver en per land of regio is van cruciaal belang. Het hele succes van de operatie valt of staat er volgens De Jager mee. “De test is maandag als de aandelen in de notering komen. Blijft onder gelijke marktomstandigheden de flowback (aandelen die de nieuwe eigenaar direct weer verkoopt, red) beperkt, dan zijn we geslaagd”.

Op maandagochtend halftien komen de nieuwe stukken KPN in Amsterdam in de notering en precies 5 uur later in New York, waar KPN debuteert op Wall Street.

Als begin volgende week de koers van KPN sterk fluctueert, dan krijgen De Jager en zijn team handelaren er hun handen vol aan. ABN Amro komt dan namens en voor rekening van het bankensyndicaat in de markt om de koers van KPN te stabiliseren. “Ik zit al 18 jaar in dit vak”, aldus De Jager. “Maar de dagen dat aandelen in de handel komen, daar kijk ik nog steeds naar uit. Dat zijn voor mij de hoogtepunten. Gaat alles goed dan slaap ik midden volgende week weer rustig.”

    • Hendrik Jan van Oostrum