Intel bouwt in Maleisië en Ierland

NEW YORK, 21 OKT. Het Amerikaanse concern Intel, de grootste producent van computerchips ter wereld, wil de produktie uitbreiden in in Ierland en Maleisië.

Naast de gisteren al bekendgemaakte investering voor de bouw van een chipsfabriek in Israel voor 1,6 miljrd dollar zal Intel in totaal 1,5 miljard dollar investeren in fabrieken in Ierland en Maleisië. De bouw van de Ierse fabriek is gepland in Leixlip, ten westen van Dublin. Intel beschikt in Leixlip al over een fabriek waar microprocessors worden gemaakt. Naar verwachting zal in Ierland een nieuwe super-processor, een produkt van Intel in samenwerking met Hewlett-Packard, worden geproduceerd. De fabriek wordt in 1998 in gebruik genomen en biedt waarschijnlijk aan 2000 mensen werk. De nieuwe fabriek in Kulim, Maleisië, produceert vanaf 1996 computeronderdelen voor netwerken en communicatiesystemen. Intel beschikt al over een fabriek in het nabijgelegen Penang. Het snelgroeiende bedrijf verkiest uitbreiding van bestaande vestigingen boven nieuwe lokaties. Chipsproducenten hebben hun investeringen dit jaar fors opgeschroefd om de sterke groei van de verkoop van personal computers te kunnen bijbenen. (Reuter, KRF)