India; Good old pubs voor de whizzkids van Bangalore

BANGALORE, 21 OKT. Bij het vallen van de duisternis doen duizenden jonge software-ingenieurs, bankmanagers en andere succesvolle twintigers in de bloeiende Zuidindiase stad Bangalore elke avond iets ongehoords, iets wat elders op het uitgestrekte Indiase subcontinent vrijwel onmogelijk is: ze drinken een goed glas bier in een gezellige pub.

Evenals Pakistan en Bangladesh worstelt India al jaren met het vraagstuk van de alcoholische versnaperingen. Religieuze partijen zetten zich in voor een algeheel verbod, omdat de consumptie van drank in strijd met de goddelijke wetten zou zijn. In sommige deelstaten zijn alcoholica dan ook slechts op bepaalde dagen toegestaan, tegen hoge prijzen. In andere zijn ze zelfs geheel verboden, wat echter meestal leidt tot smokkel en illegale stokerij.

Arme mensen sterven elk jaar bij bosjes door het gebruik van ondeugdelijke, illegaal gestookte arrack, een rijst- of palmwijn, en veel gezinnen zitten totaal aan de grond door de drankzucht van hun kostwinner. In de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh begonnen arme plattelandsvrouwen daarom een paar jaar geleden een succesvolle campagne voor een verbod op sterke drank.

In de deelstaat Karnataka, waarvan Bangalore de razendsnel groeiende hoofdstad is, bestaat er echter vanouds een meer harmonieuze verstandhouding met geestverruimende dranken. Die traditie gaat terug tot de koloniale periode, toen Bangalore al een centrum was van destilleerders en bierbrouwers. India's vermaardste bier, Kingfisher, komt hier al sinds 1857 vandaan.

De laatste jaren, nu de stad tot de Sillicon Valley van India is uitgegroeid en de hang naar Westerse spullen navenant is toegenomen, is het aantal pubs explosief gegroeid. Inmiddels zijn het er al meer dan 300. “Er is hier geen sprake van een verbod”, aldus een jonge hotelmanager, die tevreden aan zijn bierglas lurkt. “De lobby van de brouwers is veel te machtig en de deelstaat kan de hoge belastingopbrengsten van de drank niet missen.”

Een van de geliefdste lokalen ter stede is Pubworld, waarvan het interieur direct lijkt te zijn overgeplant uit een pub in een Engelse provinciestad. Maar met alleen een slaperige Engelse pub nemen de jonge gasten, die weten wat er te koop is in de wereld, geen genoegen. Ze willen één superpakket, waarin al het Westerse volksvermaak is samengebald.

Zo davert de muziek op topkracht door het vertrek, als ware de pub een disco, serveren kelners, in uniformen met rood-wit geblokte hemden die van Wienerwald-restaurants lijken te zijn afgekeken, nu eens cocktails en dan weer popcorn voor mensen die met een half oog naar een video van een bokswedstrijd tussen twee zwarte vechters kijken.

Westerse kleren domineren in deze gelegenheid. Zwetend in veel te warme leren jasjes en jeans staan jonge kerels hun uiterste best te doen om er cool uit te zien. Net als in het Westen hebben velen een voorkeur voor zwarte dan wel witte kleding of een combinatie van die twee kleuren. Een meisje loopt, een sigaret tussen de beschilderde lippen, heupwiegend voorbij in witte hot pants.

Eén jongen introduceert een wel heel apart Westers element: hij draagt een groen jasje met op de bovenarm een hakenkruis. Niet de oeroude swastika van eigen Indiase bodem maar onmiskenbaar het Duitse hakenkruis, zwart op wit met rode achtergrond. Het is echter twijfelachtig of hij zich bewust is van de associatie die dit symbool bij Westerlingen oproept.

Maar India blijft India. En daarom dendert er Indiase filmmuziek door het vertrek, in het bijzonder een recente hit waarbij een man de wereld toezingt dat hij een meisje wil, maar wel een meisje made in India. Naar goed Indiaas gebruik is er ook in Pubworld een speciale afdeling gereserveerd voor gezinnen. Kleine kinderen zitten met open mond te kijken naar de hossende, zwetende, drinkende en lachende meute.

Sinds kort kunnen de vijf miljoen inwoners van Bangalore, althans de bovenlaag, hun behoefte aan Westerse produkten ook anderszins bevredigen. Er is namelijk een restaurant van Kentucky Fried Chicken geopend, het eerste in India. De kippeboutjes moeten echter onder politiebewaking worden verorberd, want activisten hebben gedreigd met acties omdat ze vrezen dat Westerse multinationale ondernemingen India en zijn cultuur op den duur onherstelbaar zullen beschadigen. Ze stellen dat de Kentuckykip vol giftige stoffen zit en kankerverwekkend is en doen hun uiterste best KFC weg te pesten uit Bangalore.

    • Floris van Straaten