FILE GUMBO VAN ZEEBANKET

Ik kom uit een familie die van koken houdt. Wanneer we allemaal bij mijn ouders op bezoek zijn wordt er gediscussieerd over wat wij gaan eten en wie het gaat klaarmaken (mijn vader doet altijd de boodschappen). De discussie duurde niet lang toen mijn zuster dit gerecht voorstelde.

Voor 6 tot 8 personen:

1,25 deciliter olijfolie

circa 50 gram bloem

1 grote ui, gehakt

4 eetlepels gehakte lenteuitjes

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 stengel bleekselderij, gehakt

1 blik tomaten met het sap, door een zeef gedrukt

1 eetlepel tomatenpuree

2 eetlepels gehakte peterselie

2 theelepels tijm

1 laurierblad

8 pimentbessen

4 kruidnagels

2 theelepels zout

1 theelepel versgemalen zwarte peper

1/2 tot 1 theelepel cayennepeper

2 eetlepels vers citroensap

2 liter visbouillon

circa 250 gram kabeljauwfilet

circa 2 kg gemengde rauwe schelpdieren, bijvoorbeeld mosselen, venusschelpen en kokkels

500 gram rauwe, gepelde grote garnalen (gamba's)

3-4 hele, levende krabben

1-2 eetlepels filepoeder

Verhit de olie in een zeer grote, zware pan. Voeg de bloem toe en roerbak tot een lichtbruine roux (de kleur van pindakaas). Voeg de ui, lenteuitjes, knoflook en bleekselderij toe en bak tot de groenten gaar zijn. Voeg de gezeefde tomaten, de tomatenpuree, peterselie, tijm, het laurierblad, de pimentbessen, kruidnagels, het zout, beide pepersoorten, het citroensap en de bouillon toe. Meng alles goed en breng aan de kook. Voeg de kabeljauwfilet toe en laat het mengsel 1 tot 2 uur sudderen onder af en toe roeren.

Voeg eerst de krabben toe, dan de schelpdieren en ten slotte de garnalen. Laat in totaal circa 15 minuten sudderen. De krab moet 15 minuten koken, de schelpdieren circa 5 minuten tot ze open zijn en de garnalen 3 tot 4 minuten tot ze roze zijn. Neem de pan van het vuur en schep er zoveel filepoeder door dat het vocht wat dikker wordt. Laat de gumbo na het toevoegen van het filepoeder absoluut niet meer koken, omdat hij dan lijmachtig van structuur wordt. Dien de gumbo warm op en geef er warm stokbrood bij.

    • Kim Maclean