Ex-minister van Spanje gehoord over zaak GAL

MADRID, 21 OKT. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft gisteren besloten om de voormalige minister van binnenlandse zaken, José Barrionuevo, als verdachte te horen in de zaak rond de doodseskaders binnen het Spaanse politie-apparaat.

Het parlement zal gevraagd worden om de onschendbaarheid van Barrionuevo, die thans behoort tot een van de prominente kamerleden van de socialistische regeringspartij, zo spoedig mogelijk op te heffen.

Het aanmerken van de ex-minister, die jarenlang deel uitmaakte van de opeenvolgende kabinetten van premier González, geldt als een zwaar prestige-verlies voor de huidige minderheidsregering in Spanje. Barrionuevo wordt ervan verdacht mee te hebben gewerkt aan de GAL, de illegale doodseskaders die verantwoordelijk worden gehouden voor het vermoorden in de jaren tachtig van zeker 26 mensen die werden gezien als terroristen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De ex-minister wordt tevens misbruik van overheidsgeld en een ontvoerings-zaak van de GAL ten laste gelegd.

Meerdere voormalige top-ambtenaren uit het Spaanse veiligheidsapparaat hebben Barrionuevo aangewezen als de man die in 1983 opdracht gaf tot de ontvoering van een in Frankrijk woonachtige Bask.

Premier González heeft altijd volgehouden dat noch hij, noch de leden van zijn regering enige kennis hadden van de doodseskaders binnen het politie-apparaat. Nu Barrionuevo officieel als verdachte is gekenmerkt is de GAL-kwestie een duidelijke stap dichter bij de poltieke verantwoordelijkheid van González gekomen.

De kwestie rond de GAL heeft er inmiddels voor gezorgd dat de verkiezingen in Spanje worden vervroegd. Premier González heeft daarbij zelf de datum van maart volgend jaar genoemd. De regering ontkent dat de verkiezingen nog verder worden vervroegd. Suggesties in deze richting werden deze week geuit, nadat de Spaanse Senaat met een kleine meerderheid besloot tot het instellen van een parlementaire enquête naar de GAL-affaire.

Door het parlement snel te ontbinden zou premier González de werking van deze onderzoekscommissie kunnen vertragen tot na de verkiezingen.

    • Steven Adolf