Egyptisch tijdschrift spant proces aan tegen Nederlandse trainers

KAIRO, 21 OKT. Het Egyptische tijdschrift Al-Aharam al-Riyadi heeft een rechtszaak aangespannen tegen Nol de Ruiter, Theo Verlangen en Cor Pot. Het blad heeft de drie Nederlandse trainers, die vorig seizoen in Egypte werkten, aangeklaagd wegens het beledigen van het Egyptische volk. De zaak dient 29 november.

De drie trainers zouden de beledigende uitspraken hebben gedaan in het Algemeen Dagblad en het tijdschrift Voetbal International. De Ruiter zou in VI van 21 december 1994 hebben gezegd dat Egyptenaren lui zijn. Verlangen zou hebben verteld dat de Egyptenaren het produkt zijn van mislukt sperma.

De Ruiter nam in januari ontslag als bondscoach van Egypte. Hij deed dat vlak voor de belangrijke kwalificatiewedstrijd voor de Africa Cup tegen Algerije. De Ruiter vond de situatie in Algerije te gevaarlijk. Theo Verlangen en Cor Pot waren toen al bij achtereenvolgens El Ismailia en El-Masri ontslagen. Ruud Krol werkt nog steeds als oefenmeester in Egypte. Hij is coach van het olympisch elftal en sindskort ook van de nationale ploeg.

Volgens het Egyptische tijdschrift heeft advocaat Atef Isamaïl een Nederlandse collega opdracht gegeven eveneens een proces in Nederland aan te spannen met dezelfde klacht. De aanklagers willen de Egyptische justitie zelf laten bepalen hoeveel schadevergoeding de drie Nederlandse trainers moeten betalen.

Verlangen vindt zijn uitspraken volledig uit hun verband gerukt. “Ik heb in een verhaal over het Egyptische voetbal gezegd dat een aantal spelers met het verkeerde sperma was bevrucht”, aldus de oefenmeester van FC Den Haag. “Maar dit geldt niet voor het hele volk. Deze zin wordt enorm aangedikt; maar goed, ik verbaas me nergens meer over.”

De oefenmeester wacht af wat er verder gaat gebeuren. “Voorlopig krijg ik nog steeds aanbiedingen van clubs om weer in Egypte aan de slag te gaan. Bovendien heb ik heel goede contacten met de minister van sport, dus ik denk dat ik weinig te vrezen heb.”

Ook De Ruiter maakt zich niet druk over de berichten uit Egypte. “Iedere week staan er in Egypte soortgelijke artikelen in de krant”, aldus de technisch-directeur van FC Utrecht. “Ik heb alle zaken netjes afgehandeld met de Egyptische federatie. Bovendien heb ik drie weken geleden nog een trainingskamp voor het nationale elftal georganiseerd. Ik heb niks gehoord van een rechtszaak en wil van de berichten ook afstand nemen.”

Cor Pot heeft al vaker verhalen gehoord over een rechtszaak. “Ik heb dat toen met mijn advocaat besproken”, vertelde de trainer van Telstar. “Maar ik heb geen enkele verkeerde uitspraak gedaan. Ik heb heel prettig in Egypte gewerkt. Alleen de president van de club was een oplichter. Ik kan met een eerlijk geweten naar het Egyptische volk kijken.” (AFP)