ECT vrouwvriendelijk ondanks blote posters

ROTTERDAM, 21 OKT. Er hangen 'blote' posters, er worden seksistische opmerkingen gemaakt, auto's en voetbal zijn favoriete onderwerpen en de enige vrouw die ooit onder de containterkraan werkte, vertrok omdat ze niet aan de mannencultuur kon wennen. Toch is het containeroverslagbedrijf ECT in Rotterdam uitgeroepen tot het vrouwvriendelijkste bedrijf van Nederland. ECT ontving deze week de VB-trofee, die jaarlijks door VB-magazine, een tijdschrift voor vrouwen in het bedrijfsleven, wordt uitgereikt aan een werkgever die een vrouwvriendelijk personeelsbeleid voert. Motivatie: wie serieus probeert vrouwen binnen te halen in een mannenbolwerk, verdient aanmoediging.

“Ik beweer niet dat ECT een vrouwvriendelijk bedrijf is”, zegt Gerda Dekker van de afdeling Personeel & Organisatie. “Maar wij hóeven ook niet zo nodig een vrouwvriendelijk bedrijf te zijn. Als je vrouwen gelijk wilt behandelen, moet je ze niet beschouwen als een probleemgroep waar je speciale maatregelen voor moet treffen.” ECT is een typisch mannenbedrijf, erkent Dekker. “Ik scheur die blote posters niet van de muur, dan hangen ze er binnen vijf minuten weer en waarschijnlijk grover. Ik spreek er wel de betreffende chef op aan. Hoe meer vrouwen op zo'n afdeling, hoe sneller die posters verdwijnen. Voorlopig zeg ik tegen vrouwelijke sollicitanten: stel je er op in. We hebben wel 'steunpunten' waar vrouwen kunnen 'uithuilen' als ze het even niet meer zien zitten.”

ECT heeft de trofee te danken aan het feit dat het “uitblinkt in het bieden van gelijke kansen”, aldus Dekker. “In veel bedrijven maken mannen veel sneller carrière dan vrouwen. Ik durf te beweren dat dat bij ons niet zo is.” Ze vergelijkt ECT met ABN Amro waar 49,8 procent van de werknemers vrouw is, maar slechts 5 procent tot het hoger kader is doorgedrongen. Bij ECT is slechts 4,2 procent vrouw, maar het percentage in het hoger kader is net zo hoog als bij de bank. De 'hoogste' vrouw bij ECT is de secretaris van de raad van bestuur.

ECT heeft wel een aantal vrouwvriendelijke maatregelen in de maak. Het bedrijf is onlangs begonnen met de werving van vijftig man operationeel personeel en streeft daarbij naar ten minste tien vrouwen. Zij worden in groepjes bij elkaar geplaatst zodat ze nooit alleen temidden van mannen werken. Ook wil ECT, dat al enkele jaren kinderopvang heeft, dienstroosters invoeren die aantrekkelijker zijn voor mensen met kinderen. Dekker: “Ik denk dat het nooit goed is om in een mannendrijf te werken, ook voor een man niet. Dat wordt er maar naar de helft van zijn capaciteiten gekeken.”