Coach overtreft leerlingen

De droom is over. Regerend wereldkampioen Nederland is uitgeschakeld in China. De Bermuda Bowl is gewonnen door Amerika, dat Canada in de finale versloeg. Het WK voor vrouwen (de Venice Cup) is gewonnen door Duitsland.

Eric Kokish is de meest in het oog lopende Canadese speler. Hij won voor zijn land al eens zilver op een WK paren en brons op een WK viertallen. De full prof Kokish is hedentendage ook coach van een aantal landen. Zo leidde hij twee jaar geleden Nederland naar het wereldkampioenschap en verzorgde hij deze lente weer een aantal trainingsstages voor onze nationale selectie. Hij is tegenwoordig ook trainer-coach van zowel het open als het vrouwenteam van China. De Nederlandse en de Chinese mannen brachten het in Beijing tot de kwartfinale, de Chinese vrouwen bereikten zelfs de halve finale. Voorwaar geen slecht trackrecord van de meester die zijn leerlingen in China echter allemaal overtreft door zich in ieder geval van zilver te verzekeren.

Zo op het oog is het Canadese team een allegaartje. Fred Gitelman, ontwikkelaar van bridgesoftware is gekoppeld aan George Mittelman. Deze 48-jarige effectenhandelaar, die ooit al eens het WK mixed won, wordt wel als het grootste bridgetalent van zijn land gezien. Dan heb je de twee ongeslepen diamanten Boris Baran en Mark Molson. Ook zeer getalenteerd, maar vanwege hun explosieve karakters absoluut ongeschikt om met elkaar te spelen. Ze doen het toch. En het gaat (voorlopig) nog goed ook. Eric Kokish speelt met Joey Silver. Ook twee tegenpolen. Van Kokish is bekend dat hij aan vrijwel elk bod een speciale betekenis wil toekennen. En uiteraard moet dat in het grote systeemboek worden vastgelegd. Silver is een natuurspeler en laat zich niet graag in het gareel duwen. In Beijing laat hij om de zoveel spellen zogenaamde psychologische biedingen los. Super-ethicus Kokish, lid van het Rules en Regulations Committee van de Wereldbridge Federatie, zit er maar mee. Hier zijn twee van die psyches van Silver. Tegen Zweden: Oost gever Noord OW kw. Schoppen 1087642 Harten 64 Ruiten 65 Klaver H97 West Oost Schoppen AV5 Schoppen 9 Harten V1053 Harten HB972 Ruiten HV10 Ruiten B742 Klaver A103 Klaver B65 Zuid Schoppen HB3 Harten A8 Ruiten A983 Klaver V842 West Noord Oost Zuid

Fallenius Silver Nilsland Kokish

pas 1SA 1) dbl 3Harten ! pas pas pas

1) 12-14 pt.

Nee, 3Harten is geen tikfout. Silver probeerde gewoon het contract te stelen. En als hij gedoubleerd werd, zou hij weglopen naar schoppen. Maar de Zweden lieten het hierbij. Silver slaagde erin nog vier slagen te maken voor -250. Hoewel het inderdaad 4Harten in OW is (via de snit op SchoppenH), verdedigde het Canadese nevenpaar op de andere tafel 2Schoppen dat één down ging. Het spel kostte Canada alsdus vijf imps. En tegen China: West gever Noord niemand kw. Schoppen V Harten AH963 Ruiten H862 Klaver 984 West Oost Schoppen B873 Schoppen AH9542 Harten B754 Harten V8 Ruiten 109 Ruiten AVB Klaver A32 Klaver 65 Zuid Schoppen 106 Harten 102 Ruiten 7543 Klaver HVB107 West Noord Oost Zuid

Wang Silver Fu Kokish

pas pas 1Klaver 1) 2Klaver 2) dbl 3) 2Schoppen ! pas pas pas

1) Precisie: 16+ pt., 2) echt, 3) negatief

Van hetzelfde laken een pak. Silver biedt de kleur van de tegenpartij, waarna wordt rondgepast. Hij gaat vier down. Zijn nevenpaar zit op de andere tafel in 2Schoppen en maakt tien slagen. Het geintje kost dit keer slechts 2 imps.

    • Jan van Cleeff