'Banenverlies Fokker-moeder Dasa valt mee'; Besluit valt dit weekeinde

MÜNCHEN, 21 OKT. De directie van Daimler-Benz Aerospace (Dasa), de meerderheidsaandeelhouder van Fokker, zal maandag het personeel inlichten over het langverwachte reorganisatieplan Dolores. Dit weekeinde vergadert de Dasa-top. En maandagmiddag geeft het concern een persconferentie in München. Dat heeft een Dasa-woordvoerder vrijdag bekendgemaakt. Fokker wacht af.

Het aantal ontslagen bij Dasa zal waarschijnlijk slechts de helft bedragen van wat eerder gevreesd werd door de bedrijfsraad van de Duitse onderneming, waarin werknemers en directie samenwerken. Volgens Duitse vakbondskringen zouden door Dolores zeven- tot achtduizend mensen moeten verdwijnen, in plaats van de verwachte vijftienduizend.

De Dasa-woordvoerder wilde niet ingaan op de details van het herstructureringsprogramma Dolores (Dollar low rescue). Aangezien er nog een andere reorganisatie loopt, kan het totaal aantal ontslagen bij Dasa toch nog uitkomen op tienduizend. Ook zullen verscheidene Dasa-vestigingen gesloten worden, meldde het Duitse economische dagblad Handelsblatt vrijdag. Het zou gaan om de vestigingen in Speyer en Laupheim, en om de bedrijven in Peissenberg of Lichterfelde.

Fokker heeft geen persconferentie gepland, zo zegt Fokker-woordvoerder L. Steijn desgevraagd. “We weten niet wat Dolores voor ons zal inhouden. Het is afwachten wat daar (in München, red.) gezegd wordt over Fokker,” aldus Steijn. Overigens hebben enkele werknemers van Fokker zitting gehad in de Dolores-werkgroep van Dasa, die de reorganisatie moest voorbereiden.

P. van Bers, bestuurder van de Industriebond FNV, denkt dat de Dolores-reorganisatie geen enorme gevolgen zal hebben voor Fokker. “Fokker-topman Van Schaik heeft immers gezegd dat er, afhankelijk van de gesprekken met de Duitse overheid, geen vestigingen dicht gaan en er geen forse reorganisatie zal plaatsvinden.” Volgens Van Bers bevindt Van Schaik zich momenteel in Duitsland. Deze bewering wordt echter door de Fokker-woordvoerder tegengesproken.

Met het Dolores-plan wil Dasa in staat zijn ondanks de huidige, lage, dollarkoers de concurrentie aan te gaan met Amerikaanse en Britse vliegtuigbouwers. Dasa en Fokker maken momenteel de meeste kosten in harde marken en guldens, terwijl ze hun vliegtuigen voor goedkope dollars verkopen. Op ieder vliegtuig dat Fokker nu verkoopt, maakt het bedrijf verlies.

Medio augustus maakte de bedrijfsraad van Dasa al een eerste concept-versie van Dolores bekend. Hierin stonden ook forse ingrepen bij Fokker aangekondigd. Volgens deze plannen zouden er bij de Nederlandse vliegtuigbouwer twee vestigingen worden gesloten, waardoor alleen een assemblagefabriek op Schiphol-Oost zou overblijven. Er zou slechts werk overblijven voor ruim 5500 werknemers. De onderhoudsactiviteiten in Woensdrecht, waar negenhonderd mensen werken, zouden verkocht worden aan een luchtvaartmaatschappij. Volgens Nederlandse vakbondskringen zijn deze draconische maatregelen inmiddels ingetrokken. Ook Fokker-topman Van Schaik heeft dergelijke scenario's van de hand gewezen.

De Dasa-directie deelde gisteren ook mee, dat een beslissing van de ESA-ministerraad in Toulouse voor Europese deelname aan het internationale ruimtestation Alpha een gunstige invloed heeft op de toekomst van Dasa. ESA is de Europese ruimtevaartorganisatie. Met deze beslissing zijn alleen al in Duitsland meer dan duizend arbeidsplaatsen verzekerd, waarvan ongeveer vijfhonderd bij Dasa. (ANP, DPA)