'Zwijggeld'

Een curieus bericht stond afgelopen week in Effect, het maandblad van de belangenvereniging van beleggers, de VEB. Daarin meldt VEB-direceur drs. P. de Vries in zijn verslag van de aandeelhoudersvergadering van het zieltogende vastgoedfonds Pays Bas Property Fund (voorheen West Invest Fortress) dat twee vaste bezoekers van Nederlandse aandeelhoudersbijeenkomsten, de heren Brink en Rademaker, afwezig waren. “Naar verluidt hebben zij een vergoeding van 20.000 gulden gekregen om nooit meer op de aandeelhoudersvergaderingen van West Invest te verschijnen.”

Zonder het duo Brink en Rademaker is een aandeelhoudersvergadering niet compleet. De eerste is druk en recht voor zijn raap (“Kent u het wetboek van strafrecht? Dit is fraude”), is herkenbaar aan zijn bolknak, zijn mobiele telefoon en zijn zwaarlijvigheid. De tweede is zoeter gevooisd en een tikkeltje breedsprakiger.

Begin jaren tachtig werd Ogem, het inmiddels failliete conglomeraat, ontmaskerd als de betaler van “smeergeld” om een notoir kritische aandeelhouder tot positieve opinies aan te zetten. In Japan betalen beursfondsen de lokale mafia om niet op hun aandeelhoudersvergaderingen te komen. Om het de mafia extra moeilijk te maken worden alle vergaderingen op één dag gehouden. Toch nog maar even de VEB gebeld. Weet De Vries het zeker? “Brink en Rademaker bazuinen overal rond: als je ons betaalt komen we niet meer”. Het duo zegt wel vaker wat, dus ook maar even directeur Verhelst van West Invest gebeld? “Afkopen? Daar weet ik niets van. Schei toch uit, dat zijn allemaal fabeltjes”.

    • Menno Tamminga