Zweedse semiprofs stunten tegen topclub Parma

ROTTERDAM, 20 OKT. De grootste verrassing in de tweede ronde van het Europa Cup 2-toernooi was de ruime nederlaag van Parma bij het bescheiden BK Halmstad. De Zweedse semi-profs wonnen in eigen stadion met 3-0 van de Italiaanse miljoenenclub, die zichzelf had overschat en de onbekende tegenstander had onderschat. In de Zweedse competitie is Halmstad een goede subtopper, in Europees verband had de provincieclub nog nooit een opvallend resultaat geboekt.

Parma heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de meest succesvolle Europese voetbalclubs. In 1993 won de ploeg van trainer Scala de beker voor bekerwinnaars, een jaar later was Parma in hetzelfde toernooi verliezend finalist, vorig seizoen won het de UEFA Cup. Dit seizoen lijkt Parma niet in aanmerking te komen voor succes op de internationale velden. Door twee doelpunten van Gudmundsson kwam Halmstad nog voor rust op een 2-0 voorsprong. Een kwartier voor het einde zorgde Andersson voor de sensationele einduitslag. Over twee weken kunnen de Zweden met een verdedigende tactiek het succes compleet maken.

Bij het duel tussen Paris St. Germain en Celtic was er voor de Nederlander Pierre van Hooijdonk weinig eer te behalen. In het sfeervolle Parc de Princes stond de eenmalige international eenzaam in de spits. Van Hooijdonk kreeg een opgelegde kans, maar hij faalde. Zijn medespelers van Celtic beperkten zich gisteravond tot verdedigen. PSG was de betere ploeg, kreeg de betere kansen en verdiende de 1-0 overwinning. Een kwartier voor tijd had de Fransman Djorkaeff succes, nadat hij even tevoren nog tegen de lat had geschoten.

Bekerhouder Real Zaragoza won thuis met 2-1 van Club Brugge. Beide ploegen beëindigden het harde duel met tien man. De Engelse scheidsrechter Lodge stuurde na een uur de Belg Renier naar de kleedkamer, tien minuten later volgde Nayim van Zaragoza. De Spanjaarden kwamen in de eerste helft op voorsprong uit een strafschop van Aragon. Nog voor rust zorgde Dani voor 2-0. In de tweede helft maakte Brugge een belangrijke tegengoal. Staelens benutte een penalty en bezorgde de Belgen een redelijke uitgangspositie voor de return.

De Zweedse spits Martin Dahlin hielp de Duitse bekerwinnaar Borussia Mönchengladbach aan een knappe 4-1 zege op AEK Athene. De donkere spits scoorde twee keer en maakte duidelijk waarom het clubbestuur zijn gewenste vertrek tegenhoudt. Pflipsen en Wynhoff maakten de andere doelpunten voor de thuisclub, waarbij de Nederlander Max Huiberts vlak voor tijd mocht invallen.

Na drie opeenvolgende nederlagen in de Spaanse competitie won Deportivo la Coruna de lastige uitwedstrijd bij de Turkse lijstaanvoerder Trabzonspor. Het enige doelpunt kwam op naam van Donato. Dinamo Moskou won in Rusland met 1-0 van het Tsjechische Hradec Kralove. Sporting Lissabon liet zich in eigen stadion niet verrassen door Rapid Wien: 2-0. De returns worden over twee weken gespeeld.