Weer fusie in farmacie

LONDEN, 20 OKT. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Ivax en de Noorse concurrent Hafslund Nycomed gaan fuseren.

Hiermee ontstaat de grootste producent van generieke medicijnen - merkloze medicijnen waarop geen patent meer rust. De waarde van de aandelen van de nieuwe onderneming, die Ivax Nycomed gaat heten, bedraagt momenteel 6,5 miljard dollar. De gecombineerde omzet komt volgens beide bedrijven dit jaar boven de 2,5 miljard dollar uit. De aandeelhouders van beide ondernemingen ontvangen tegen inlevering van hun stukken een nieuw aandeel in de verhouding een op een. De fusie verhoogt de druk op andere producenten van generieke medicijnen, zoals Mylan in de VS en BASF in Europa, naar partners uit te zien. De fusie van Ivax en Hafslund Nycomed pas in een reeks van samenwerkingsverbanden in de farmaceutische sector, die zijn ingegeven door bezuiningen in veel landen op overheidsuitgaven voor de gezondheidszorg.