VN-tribunaal wil arrestatie van Nikolic

DEN HAAG, 20 OKT. Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië heeft vanmorgen een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Bosnische-Serviër Dragan Nikolic. Het Haagse tribunaal heeft de aanklacht tegen Nikolic, die in 1992 ruim een half jaar commandant was van het gevangenenkamp Susica in noordoost-Bosnië, bevestigd.

Vorige week hebben de aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal een reeks getuigen in het openbaar verhoord over de aanklacht tegen Nikolic. De voormalige werknemer van een aluminiumfabriek heeft na de inname van het stadje Vlasenica door de Bosnische-Serviërs, enige tijd leiding gegeven aan een kamp voor gevangen moslims in een voormalige munitiefabriek. Daarbij heeft hij zich schuldig gemaakt aan de moord van tenminste acht mensen en aan marteling.

De rechters van het VN-tribunaal zijn unaniem van mening dat “er redelijke gronden zijn dat de verdachte zich aan de hem ten laste gelegde misdaden schuldig heeft gemaakt”, aldus de Franse rechter Claude Jorda. De rechters achtten het niet onaannemelijk dat Nikolic medeplichtig is aan genocide. Jorda raadde de aanklagers aan ook verkrachting op te nemen in de reeks beschuldigingen tegen Nikolic. Bij de verhoren vorige week verklaarde een getuige te hebben waargenomen hoe Nikolic temidden van de honderden moslims die gevangen zaten in een hal van de voormalige fabriek, gedurende enige tijd steeds hetzelfde meisje uit de menigte haalde. De getuige had haar horen zeggen dat ze door Nikolic werd verkracht.

Een internationaal arrestatiebevel dwingt lidstaten van de VN mee te werken aan de arrestatie van een verdachte en hem uit te leveren voor berechting. Het is niet uitgesloten dat voor andere verdachten, onder wie de Bosnisch-Servische leider Karadzic, eenzelfde procedure wordt gevolgd voor een arrestatiebevel.