Vier concerns maken samen nieuwe chip

ROTTERDAM, 20 OKT. Vier grote fabrikanten van halfgeleiders zijn van plan om samen een nieuwe generatie geheugenchips van 1 gigabit (1 miljard bits) te ontwikkelen. De vier zijn IBM, Motorola, Siemens en Toshiba.

Dit meldt vandaag de Financial Times. Dergelijke chips, D-rams (dynamic random access memory), hebben een capaciteit die ongeveer 250 maal groter is dan de chips die nu nog veel worden toegepast in personal computers. De fabrikanten willen gaan samenwerken, omdat dergelijke chips extreem ingewikkeld zijn en de kosten van research en ontwikkeling navenant omvangrijk.

In een eerste reactie op het voorgenomen samenwerkingsverband tekent Philips hierbij aan dat zij zich voor de ontwikkeling en produktie van haar eigen produkten niet richt op dit type chips, de D-rams. Philips maakt zelf een type chips die zij up-to-date vindt voor de door haar gewenste applicaties.

De samenwerking die de Amerikaanse fabrikanten IBM en Motorola, het Duitse Siemens en het Japanse Toshiba nastreven, verkeert nog in het stadium van overleg en studie. Volgens Siemens hebben de partijen dat overleg nog niet afgerond in een overeenstemming.

Het samenwerkingsverband dat nu op stapel staat, is een vervolg op de samenwerking van IBM, Siemens en Toshiba, die in 1992 samen een geheugenchip ontwikkelden van 64 megabit D-rams. In juni van dit jaar kwamen de drie met een nieuwe chip van 256 megabit, waarvan de ontwikkelingskosten worden geraamd op 1 miljard dollard (1,6 miljard gulden).

Dit trio wordt nu versterkt met Toshiba. De stijgende ontwikkelingskosten en de risico's die met dergelijke innovaties gepaard gaan, vergen een breder draagvlak van meer partners. Volgens Toshiba is het niet mogelijk om te blijven vertrouwen op de huidige technologie. “Een soort doorbraak is noodzakelijk. Om dat voor elkaar te krijgen, is het beter om meer krachten te bundelen”, aldus Toshiba.

Ook andere fabrikanten proberen ontwikkelingskosten te delen door samen te werken. De Financial Times noemt als voorbeelden NEC (Japan), AT & T (VS) en Samsung (Zuid-Korea) die werken aan chips van 256 megabit. IBM en Toshiba produceren samen chips van 64 megabit

D-rams, die zij samen hebben ontworpen. Siemens heeft voor 2 miljard dollar (3,2 miljard gulden) een onderzoeks- en produktiecomplex gebouwd in Dresden, dat speciaal gericht is op D-rams chips. Het ligt in de bedoeling dat daar nog dit jaar de produktie van start gaat van 256 megabit geheugenchips die zijn ontwikkeld door Siemens samen met IBM en Toshiba.