Van Iwaarden keert terug in selectie van Holland Acht

BOSTON, 20 OKT. Roeicoach René Mijnders heeft George van Iwaarden, een van de initiatiefnemers voor de Holland Acht, teruggehaald in de Nederlandse ploeg.

Van Iwaarden werd in de voorbereiding voor het WK in het Finse Tampere gepasseerd en hij besloot zich terug te trekken uit de boordroeiselectie. Behalve Van Iwaarden maakt ook Koos Maasdijk zijn rentree in de ambitieuze ploeg. De Holland Acht bereidt zich al enige jaren voor op de Olympische Spelen van Atlanta, waar de nationale roeitop in aanmerking komt voor een gouden medaille. Komend weekeinde krijgt de olympische voorbereiding een serieus karakter met de Head of the Charles Regatta in Boston. De Amerikaanse wedstrijd op de Charles is een jaarlijks terugkerende klassieker.

De andere bemanningsleden van de Holland Acht zijn Nico Rienks, Ronald Florijn, Henk Jan Zwolle, Niels van Steenis, Kai Compagner en Niels van der Zwan. De selectie van Mijnders telt nu in totaal dertien roeiers. Nichiel Bartman, Jaap Krijtenburg, Diederik Simon, Pim Vos en Jochem Jansen starten in Boston met drie clubgenoten in een Nereus-acht. De Amerikanen zijn de belangrijkste tegenstanders van de Nederlandse equipes. Ook de nationale vrouwen-acht komt in een andere samenstelling op het water dan bij het afgelopen WK. Marleen van der Velden en Elien Meijer (finalisten in de vier-zonder) vergezellen Rita de Jong, Femke Boelen, Tessa Appeldoorn, Tessa Knaven, Marieke Westerhof en Anneke Venema. Irene Eijs en Eeke van Nes doen in de dubbeltwee mee aan de Head. Hun partners uit de bronzen dubbelvier, Anita Meiland en Nelleke Penninx, roeien in dezelfde categorie. Lichtgewicht skiffeuze Annette Bogstra (derde bij het WK) doet in Boston mee in de eenpersoonsboot. (ANP)