Uitgaansverbod in Colombo; Aanslag Tamils in Sri Lanka: zeker 20 doden

COLOMBO, 20 OKT. Tamil Tijgers hebben vanmorgen in Sri Lanka aanslagen gepleegd op een raffinaderij en een opslagplaats van ruwe olie in de hoofdstad Colombo. Ten minste 20 mensen, vooral militairen, kwamen om het leven en 25 personen raakten gewond.

Commando-eenheden van de Tijgers wierpen granaten naar twee installaties in de wijken Kolonnawa en Orugodawatta terwijl andere gewapende rebellen vuurgevechten leverden met bewakers en militairen. De explosies veroorzaakten enorme branden die tot in het stadscentrum, drie kilometer verderop, te zien waren en die gepaard gingen met een grote rookontwikkeling. Bewoners in de omgeving van de installaties sloegen massaal op de vlucht. Het hoofd van de brandweer in Colombo zei dat in Kolonnawa vijf of zes opslagtanks, die elk 2.000 tot 10.000 ton diesel en kerosine bevatten, in vlammen opgingen. In Orugodawatta stonden drie halfvolle tanks in brand.

Het hoofd van de politie in Colombo, G.B. Kotakadeniya, zei dat ongeveer twintig leden van de Tamil Tijgers betrokken waren bij de aanslagen. De rebellen hebben de aanslag nog niet opgeëist. De politie vond in de buurt van de aanslagen een vluchtauto met wapens, munitie, medicijnen en voedsel. De bestuurder werd gearresteerd. Ook vond de politie het lijk van een Tamil Tijger. De man had explosieven bij zich. De autoriteiten hebben de inwoners van Colombo een uitgaansverbod opgelegd. Grote aantallen militairen patrouilleerden in de straten van de hoofdstad. In Orugodawatte vuurden soldaten schoten af in de lucht om een menigte uiteen te jagen die Tamil-burgers aanviel. Enkele uren na de aanslagen konden nog steeds schoten worden gehoord in de omgeving van de olie-oplagplaatsen. De minister van energie maakte beperkingen op de verkoop van brandstoffen bekend. Een woordvoerder van het ministerie zei dat alleen ziekenhuizen en andere belangrijke dienstverlenende instanties nog zullen worden voorzien van brandstof. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen krijgen geen kerosine meer. De Tamil Tijgers - voluit Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) geheten - vechten sinds 1983 voor een onafhankelijke Tamil-staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. 18 procent van de Sri-Lankezen is Tamil; een meerderheid (75 procent) van de bevolking van 18 miljoen mensen is Sinhalees. De oorlog wordt aan beide zijden met groot fanatisme gevoerd, waarbij veel wreedheden worden begaan. In twaalf jaar oorlog zijn zeker 50.000 mensen om het leven gekomen. Afgelopen dinsdag begon het leger met zijn zoveelste offensief tegen de Tijgers in Jaffna, het belangrijkste bolwerk van de rebellen. (AFP, Reuter)