Topman Alitalia weg om slechte resultaten

ROME, 20 OKT. De raad van bestuur van de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft gisteren de fel tegenstribbelende managing director Roberto Schisano ontslagen wegens slechte resultaten. Zijn functies zijn overgenomen door de president van Alitalia, Renato Riverso.

In een brief aan de Kamercommissie voor transport somde Riverso de fouten op die Schisano in zijn ogen heeft gemaakt. “Hij heeft de interventies om de kosten terug te brengen opgehouden, hij heeft de vliegtuigen onvoldoende gebruikt, hij heeft investeringen slecht gebruikt, hij heeft fouten gemaakt in het beheer van het bedrijfskapitaal, hij heeft de opleving van de markt slecht benut, hij heeft de schuldenlast laten stijgen en hij heeft met de bonden relaties opgebouwd met de gevolgen die we allemaal kennen,” schreef Riverso.

Schisano wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanhoudende arbeidsonrust, die al maandenlang leidt tot forse vertragingen en aflastingen van vluchten. Piloten en cabinepersoneel hebben zich fel verzet tegen de harde saneringsplannen van Schisano.

Mede hierdoor is de financiële situatie van Alitalia slecht gebleven. Het eerste semester leed de luchtvaartmaatschappij bijna 200 miljoen gulden verlies, op een omzet van 3,5 miljard gulden. De totale schuldenlast is gestegen naar 3,5 miljard gulden, ongeveer zestien keer het eigen kapitaal.

In interviews eerder deze week heeft Schisano zich verdedigd tegen de beschuldigingen. Hij zei dat hij als zondebok wordt gebruikt door een maatschappij die al jaren in de rode cijfers zit. Schisano beweerde in de steek te zijn gelaten door de staatsholding IRI, voor 86,6 procent eigenaar van Alitalia, omdat hij geen politieke contacten had. De IRI heeft volgens hem bewust een toegezegde kapitaalinjectie opgehouden. Bovendien kreeg hij geen steun voor zijn harde opstelling tegenover de personeelsbonden.

Schisano, die bij Texas Instrument naam heeft gemaakt als een goede manager, had vorig voorjaar de dagelijkse leiding gekregen over Alitalia. Zijn opvolger Riverso heeft gisteren in een brief aan het personeel opgeroepen tot herstel van het “klimaat van wederzijds vertrouwen en samenwerking”.