Studenten Roemenië breiden hun acties uit

BOEKAREST, 20 OKT. Tienduizenden Roemeense studenten hebben gisteren hun demonstraties tegen de regering hervat uit protest tegen een verhoging van het collegegeld voor studenten die een jaar moeten overdoen. Ook willen zij korting bedingen op tarieven voor het openbaar vervoer en elektriciteit.

De overheid wilde aanvankelijk de 25.000 studenten die jaarlijks een studiejaar moeten overdoen een bedrag van tussen de 500.000 en twee miljoen lei (tussen de 400 en 1.600 gulden) laten betalen. De minister van onderwijs, Liviu Maior, zei woensdagavond dat faculteiten zelf de hoogte van de 'zittenblijversbelasting' mogen bepalen. De studenten vinden dat echter onvoldoende. Volgens hen zijn de “normen te streng”.

De grootste studentenorganisatie in Roemenië, de Bond voor studenten met 300.000 leden, kondigde daarop gisteren een staking voor onbepaalde duur af. Studenten hielden in veel steden steden, waaronder Cluj, Timisoara, Galati en de hoofdstad Boekarest, protestoptochten; de grootste sinds het voorjaar van 1990, toen studentendemonstraties uiteen werden geslagen door mijnwerkers.

Studenten economie en theologie, en aankomende ingenieurs vestigen in Boekarest met spandoeken de aandacht op het hoge aantal zittenblijvers in de huidige regering. “Het Roemeense onderwijs is alleen maar in theorie gratis”, zei een student van een technische hogeschool in Boekarest. “Door deze belastingen probeert de overheid zijn onvermogen te compenseren om geld te vinden voor deze belangrijke sector. Geen land ter wereld gaat zo met zijn jeugd om.” (AFP)