'Sigarettenproducenten bevorderen verslaving met ammonia in tabak'

NEW YORK, 20 OKT. Sigarettenfabrikanten voegen ammonia toe aan hun produkten om de werking van nicotine te verhogen. Dat staat in twee interne rapporten van tabaksproducent Brown & Williamson.

Volgens anti-rookactivisten en de Amerikaanse overheidsreguleerders van de Food and Drug Administration (FDA) zijn de tabaksfabrikanten er op uit om rokers verslaafd te houden door het gebruik van nicotine. Network ABC beschuldigde Philip Morris er zelfs enige tijd geleden van nicotine toe te voegen. ABC nam dit echter na een dreiging met processen terug.

De FDA is al twee jaar bezig om de tabaksindustrie te onderzoeken en overweegt nicotine te reguleren als een verdovend middel. De tabaksindustrie lobbyt met man en macht bij het door Republikeinen gedomineerde Congres om dat te voorkomen. Clinton heeft op voorstel van de FDA aangekondigd te proberen het roken onder jongeren en reclame voor tabaksprodukten terug te dringen.

De rapporten uit 1991 en 1992, die uitgebreid zijn besproken in de Wall Street Journal, analyseren het gebruik van ammonia in sigaretten van onder meer Marlboro, een merk van Philip Morris. “Alle technologie die in een Marlboro wordt gebruikt in ogenschouw genomen, blijft de ammonia-technologie de sleutelrol spelen (...) Ammonia-technologie is essentieel voor het karakter, de smaak en het effect van Marlboro.”

Brown & Williamson is de Amerikaanse dochter van het Britse BAT Industries en de derde Amerikaanse tabaksfabrikant. Het bedrijf begon het interne onderzoeksproject destijds om het succes van Marlboro te analyseren. Het uiteindelijke doel was om Marlboro te overtreffen.

Het cruciale bestanddeel dat het proces van de nicotinewerking beïnvloedt is diammonium phosphate, in de rapporten aangeduid als DAP. Philip Morris is ammonia ooit gaan gebruiken om tabak niet uit elkaar te doen vallen. Toevallig bleek ammonia ook de smaak op een positieve manier te beïnvloeden. De werking van DAP zorgde echter voor een gemaximaliseerd effect van de nicotine. De scherpe smaak daarvan zou weer zijn tegengegaan door het suikergehalte in de tabak te verhogen. De roep om een lager teergehalte bleek te verhelpen door de filters luchtiger te maken zodat de roker bij het nemen van een trekje ook lucht binnenkrijgt. Dezelfde nicotinehoeveelheid kon door de werking van DAP echter een vergroot effect hebben. Verlaging van teer kon dus hand in hand gaan met een constant niveau van verslaving.

Philip Morris zegt dat het ammonia niet gebruikt om “de geïnhaleerde hoeveelheid nicotine te vergroten of de mate van nicotineabsorptie in het bloed van de roker te beïnvloeden.” Als het dat wel had willen doen, aldus het bedrijf, hadden ze het niveau van de ammonia wel verhoogd. Het is echter “vrijwel constant” gebleven. Het bedrijf zegt dat het ammonia gebruikt om gedroogde tabak bij elkaar te houden en voor de goede smaak van sigaretten. Het neemt natuurlijk niet weg dat de geoptimaliseerde werking van de verslavende nicotine mooi meegenomen is.

Het persbureau Reuter maakte gisteren melding van een vertrouwelijk memorandum uit 1973 van een topmedewerker van de tabaksfirma R.J. Reynolds, waarin nicotine als een drug wordt omschreven. Volgens juridische deskundigen ondersteunt het memorandum beweringen dat sigarettenfabrikanten weten dat nicotine verslavend is.