Rusland: ongedeeld bevel in Bosnië

BRUSSEL, 20 OKT. Rusland stemt in met een ongedeeld commando over de internationale troepenmacht die moet toezien op het naleven van een vredesakkoord in Bosnië. De bevelvoering zou volgens Rusland echter niet in handen van de NAVO moeten liggen.

Dat heeft de Russische ambassadeur in Brussel, Vitali Tsjoerkin, gisteren gezegd in een toespraak tot de zestien NAVO-ambassadeurs. Rusland wil uitsluitend troepen leveren aan een toekomstige Bosnische vredesmacht van in totaal zo'n 60.000 man, als die niet onder bevel van de NAVO hoeven te dienen. Volgens Tsjoerkin, die anders dan bij eerdere gelegenheden geen Engels maar Russisch sprak, heeft zo'n “unieke internationale troepenmacht” zowel een “unieke militair bevel” nodig als een “unieke politieke autoriteit”.

Zowel in de politieke als de militaire bevelsketen wil Rusland “op voet van gelijkheid met de andere landen zijn vertegenwoordigd”, aldus diplomaten bij de NAVO.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties heeft gisteren het vertrek aangekondigd van de Noor Thorvald Stoltenberg als VN-bemiddelaar in ex-Joegoslavië en van de Britse luitenant-generaal Rupert Smith als bevelhebber van de VN-macht in Bosnië. De in april 1993 aangetreden oud-minister van buitenlandse zaken Stoltenberg zou terugkeren in de diplomatieke dienst van zijn land. Smith, die in januari dit jaar de Britse generaal Sir Michael Rose opvolgde, vertrekt naar verwachting aan het eind van dit jaar om bevelhebber van de Britse strijdkrachten in Noordierland te worden.

Smith, minder flamboyant dan zijn voorganger en tevens minder gekritiseerd om een vermeend pro-Servische houding, wordt opgevolgd door een Brit: generaal Michael Jackson (51). Jackson is nu commandant van de Derde Divisie, een gemechaniseerde eenheid die deel uitmaakt van de snelle interventiemacht van de NAVO, het ACE Rapid Reaction Corps (ARRC). Als de NAVO in de onderhandelingen met Rusland zijn zin krijgt, zal het ARRC-hoofdkwartier de leiding krijgen over de Bosnische vredesoperatie.

VN-bronnen in Sarajevo melden een Bosnisch-Servisch offensief bij de stad Sanski Most, die zij eerder onder druk van het recente moslim-Kroatische offensief in noordwestelijk Bosnië hebben moeten prijsgeven. Artilleriebeschietingen van de moslims en Kroaten zouden niet hebben kunnen voorkomen dat de Serviërs zes kilometer terreinwinst hebben geboekt.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor mensenrechtenzaken, John Shattuck, heeft gezegd over nieuwe aanwijzingen te beschikken dat de Bosnische Serviërs voor hun terugtocht massamoorden hebben gepleegd. (Reuter, AFP)