Ruim 30 miljoen voor Koninklijke Schouwburg

DEN HAAG, 20 OKT. Het College van B en W van Den Haag wil de Koninklijke Schouwburg opknappen voor ruim 30 miljoen gulden. Als de Haagse gemeenteraad het plan van aanpak goedkeurt, kan de renovatie in 1997 beginnen.

De werkzaamheden duren 18 maanden, zodat het gebouw aan het begin van het seizoen 1998/99 weer open kan. Het Nationale Toneel, de vaste bespeler van de schouwburg, heeft nog geen alternatieve ruimte gevonden.

De schouwburg heeft last van gescheurde draagmuren, aangetaste vloerbalken, optrekkend grondwater en deels slechte daken. Bovendien zijn de technische installaties verouderd. Als het plan van aanpak wordt uitgevoerd, heeft het uit 1804 daterende pand de komende 25 jaar geen structurele onderhoudsproblemen meer.

De gemeente zal het Rijk een bijdrage vragen van 16,9 miljoen gulden: de totale kosten van de renovatie bedragen 30,3 miljoen gulden. Den Haag vraagt die financiële steun op grond van de artikel-12-procedure. Voor de resterende 13,4 miljoen gulden put de gemeente uit het eigen budget.

Al eerder ging de gemeenteraad akkoord met de renovatie van het Haags Gemeentemuseum. De kosten daarvan bedragen 51 miljoen gulden.