Rotterdammer kan vanachter computer gaan wandelen in eigen stad

ROTTERDAM, 20 OKT. Een stadswandeling maken door Rotterdam - vanachter de computer. Met een klik op de muis is het sinds vandaag mogelijk elk stuk van de Maasstad op het scherm te krijgen. Of het nu een monument als de Euromast is, de Kop van Zuid of een pand in een kleine straat in de wijk Overschie.

Gemeentewerken Rotterdam heeft de stad vastgelegd op 90.000 panoramafoto's en 1.800 luchtfoto's en kaarten en deze opgeslagen in de centrale computer van de dienst. “Een Europese primeur”, zegt chef topografie J. Oud van de dienst Gemeentewerken. Het informatiesysteem, waaraan drie jaar is gewerkt, heet 'Optitheek'. Oorspronkelijk waren de foto's bedoeld voor landmeetkundige toepassingen. De Technische Universiteit Delft ontwikkelde daarvoor een prototype. De foto-bibliotheek is voor iedereen met een computer toegankelijk. Eerst verschijnt een topografische kaart op het scherm, waarna de gebruiker moet 'aanklikken' welk stuk van de stad hij wil zien. Dat kan een (kleuren) luchtfoto worden of een (zwart-wit) panoramafoto. Deze laatste zijn gemaakt met een speciale lens met een beeldhoek van 360 graden. In elke foto kan de gebruiker rondkijken zoals in het Panorama Mesdag in Den Haag.

Vanuit het straatoverzicht kan verder worden ingezoomd op een gebouw. Bovendien kan informatie worden opgevraagd over het pand: het bouwjaar, de bewoners en de eigenaar. Ook kan in het 'beginmenu' direct een straatnaam worden opgegeven. Binnen vijftien seconden verschijnt de straat dan op het scherm.

Tot nu toe kan de pc-gebruiker alleen via een speciale ISDN-telefoonaansluiting inloggen op de moedercomputer van Gemeentewerken. Een abonnement op de Optitheek kost minimaal 3.200 gulden per jaar (voor het opvragen van maximaal 250 foto's) en maximaal 75.000 gulden (voor 5.000 foto's en meer).

Wat het opzetten van de digitale foto-bibliotheek heeft gekost, wil ir. L. Smit, hoofd van de afdeling Landmeten, niet kwijt. “Veel. Maar door het verkopen van informatie en abonnementen moet dit systeem zichzelf over vijf jaar kunnen bedruipen.” Hij ziet vele toepassingen voor Optitheek. “Makelaars kunnen hun klanten direct de woning laten zien die te koop staat en een wandeling door de buurt maken. Politie en brandweer kunnen in noodsituaties snel de lokatie bekijken, zien hoeveel etages het pand heeft en informatie krijgen over de bewoners. En verzekeringsmaatschappijen kunnen direct het onderpand bekijken en een oordeel vellen.”

Veel bedrijven en gemeentelijke diensten hebben volgens Smit interesse getoond. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting en de dienst Gemeentewerken zijn al aangesloten op Optitheek. Ook vanuit Duitsland is interesse getoond voor het systeem. Elk jaar zal een deel van de foto-bibliotheek met nieuwe foto's worden aangevuld. Smit verwacht dat over twee jaar Optitheek ook voor de kleine consument via een 'normale' 06-telefoonlijn bereikbaar is. Hoe hoog het abonnementsgeld voor de individuele gebruiker dan bedraagt, durft hij niet te zeggen.