Rechter: Albeco moet aan beleggers inleg terugbetalen

DEN HAAG, 20 OKT. Het Haagse beleggingsfonds in diamanten Albeco moet een groep van 75 beleggers het inleggeld van minimaal 35.000 gulden terugbetalen. Ook dient de Stichting Toezicht Vuistpand, die toeziet op de beleggingen in Albeco, het geld van investeerders dat nog op haar rekening staat, terug te storten.

Dat heeft vice-president van de rechtbank in Den Haag mr. B. Punt vrijdag beslist in kort geding. Albeco moet verder proceskosten en renteverlies vergoeden. De rechtbank heeft het fonds een dwangsom opgelegd van 10.000 gulden per dag en per overtreding.

De beleggers vreesden dat Albeco de beloofde rendementen van 13,5 procent over een periode van drie jaar niet waar kan maken. Eerder bepaalde staatssecretaris van financiën Vermeend dat de uitkeringen niet belastingvrij zijn, zoals Albeco wel beweerde. Mede op grond daarvan zei vice-president mr. Punt in augustus al dat Albeco investeerders “in dwaling” had gebracht en mogelijk “misleid”. Die uitspraak deed de rechter in een eerder kort geding, dat was aangespannen door drie beleggers die hun geld terug eisten. Mr. Punt stelde hen toen in het gelijk. Met die uitspraak in de hand eiste vorige week donderdag een groep van 75 beleggers ook hun geld terug.

Albeco vraagt van beleggers een inleg van 35.000 gulden of een veelvoud daarvan. Voor elke inlegsom van 35.000 gulden wordt een diamant met volgens Albeco een waarde van 30.000 gulden in onderpand genomen. Met het resterende geld wordt belegd in industriële diamanten. Op de totale inleg belooft het fonds drie jaar lang een gegarandeerd rendement van 13,5 procent. Na drie jaar zou dan ook de helft van de eventuele overwinst worden uitgekeerd. (ANP)