Paul Vos de Wael

Paul Vos de Wael. Nieuwe moderne schilderijen. Sonsbeeksingel 1b, Arnhem. Wo t/m zo 13-17.30u. Prijzen tekeningen ƒ 500,-, schilderijen van ƒ 3500,- tot ƒ 5500,-.

Nog maar een week geleden hebben vijf kunstenaars de Koninklijke Subsidie van de koningin overhandigd gekregen. In die tijd is er aandacht van verzamelaars en galeries. De spin-off van de prijs is meer dan het geldbedrag zelf. De exposities van jonge kunstenaars als Michael Raëdecker, Koen Ebeling Koning, Janpeter Muilwijk en Rinke Nijburg herinneren daaraan. De Arnhemse kunstenaar Paul Vos de Wael won de Subsidie vijf jaar geleden. Sindsdien is er, behalve op lokaal niveau, weinig meer van hem gehoord.

Nu stelt hij 'Nieuwe Moderne Schilderijen' ten toon in de vorig jaar geopende galerie Argos in Arnhem. Eén schilderij uit 1994 hangt er, de rest is dit jaar gemaakt. Dit 'oudste' schilderij is een wonderlijk gelijkende variant op het werk dat de kunstenaar destijds in Het Paleis toonde. Maar toen schilderde hij een levensgrote letter E tegen een blauwe achtergrond, nu is het blauw veranderd in okergeel. Op een ander schilderij - het 'jongste' - zie je dezelfde letter terug, maar dan vier keer geschilderd, zodat er een geometrisch rasterpatroon ontstaat dat bij goed kijken meer kleurschakeringen vertoont dan je op het eerste gezicht zou denken.

Smeuïg schildert Vos de Wael, met de haren van zijn kwast goed zichtbaar op het linnen, de verf met subtiele nuances op het doek smerend. Deze E's vormen kop en staart van de tentoonstelling in Arnhem. Maar de schilderijen die daartussen hangen, zijn op hun best te omschrijven als een week experiment.

Vos verlaat de fragiele geometrie en gaat over op eenvoudige associatieve vormen, zoals druppels, tranen en ruiten. Hij schildert ze in hard roze en wolkig geel, kleuren die schril tegen elkaar afsteken en het grote formaat doek dat De Vos hanteert niet rechtvaardigen.

    • Lucette ter Borg