Overleg CAO supermarkten opnieuw mislukt

LEIDSCHENDAM, 20 OKT. Het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de 200.000 werknemers in de supermarkten is gisteren opnieuw vastgelopen. Werkgevers en vakbonden konden het niet eens worden over de toeslagen voor werk tussen zes en zeven uur 's avonds.

De werkgevers willen nu bij het van kracht worden van de nieuwe winkeltijdenwet eenzijdig een nieuw toeslagensysteem invoeren. Met het oog op de komende verruiming van de winkeltijden concentreren de onderhandelingen in het supermarktbedrijf zich al maandenlang op de toeslagen voor avond- en weekendwerk. Het laatste bod van de werkgeversorganisaties VGL en Vakcentrum behelst een toeslag van 25 procent voor de tijd tussen 19.00 uur en 22.00 uur. Voor werk tussen zes en zeven uur 's avonds willen de werkgevers geen toeslag betalen. Nu geldt voor de koopavonden tussen zes en acht een toeslag van 50 procent voor fulltimers. Verder omvatte het eindbod een loonsverhoging van 3,25 procent voor een cao van 1 juli 1995 tot 1 april volgend jaar.

Hoewel de werkgevers hun huidige personeel een inkomensgarantie bieden, was ook het laatste bod voor de dienstenbonden van FNV en CNV onaanvaardbaar. Zij willen dat ook het werk tussen zes en zeven 's avonds extra wordt beloond. “Wat ons betreft, begint de avond om zes uur en niet om zeven uur”, zei een woordvoerder van de FNV dienstenbond na afloop van het overleg.

Het is onduidelijk wat er nu verder gaat gebeuren. “Wij gaan nu terug naar onze achterban, dan moet die het maar zeggen”, aldus de vakbondswoordvoerder. “Wat ons betreft, komt er geen nieuwe cao.” Dat betekent dat de bond met afzonderlijke supermarktketens over de arbeidsvoorwaarden wil gaan onderhandelen. Dat biedt echter geen garantie voor bedrijfstakregelingen, zoals de VUT. (ANP)