NCB weigert toe te treden tot centrale organisatie

ROTTERDAM, 20 OKT. Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) treedt niet toe tot de nieuwe, landelijke organisatie voor minderheden. Het NCB weigert zo tegemoet te komen aan de wens van staatssecretaris Terpstra (welzijn) om alle minderhedenclubs in Nederland onder te brengen in één centrale organisatie.

Een deel van het NCB zal na 1 januari volgend jaar als zelfstandige organisatie verder gaan. Een ander deel van de werkzaamheden zal wel overgedragen worden aan de nieuwe centrale organisatie, de stichting Nederlands Expertisecentrum Multiculturele Samenleving (NEMS).

In zijn nieuwe opzet zal het NCB zich meer richten op speciale projecten voor allochtonen. Directeur I. Akel van het centrum heeft verklaard niet de concurrent van het NEMS te worden, maar zijn zelfstandige organisatie te zien als een aanvulling op de werkzaamheden van het NEMS.

Over de vorming van een landelijke minderhedenorganisatie bestaat al lang onenigheid. De kwestie raakte in de vergetelheid, totdat het 'paarse' kabinet besloot de afschaffing van diverse adviesorganen opnieuw op de agenda te zetten. Zo hevelde staatssecretaris Terpstra (welzijn) in juli subsidies van de acht bestaande minderhedenorganisaties in Nederland over naar het NEMS. Ook de subsidie aan het NCB werd stopgezet. De organisatie zal na 1 januari geld vragen voor geleverde diensten. Het is nog onbekend hoeveel personeelsleden voor het NCB-nieuwe-opzet blijven werken.