McDonnell krijgt belangrijke order, winst stijgt

ATLANTA, 20 OKT. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij ValuJet Airlines in Atlanta heeft bij McDonnell Douglas vijftig vliegtuigen van het type MD 95 besteld.

Daarmee is een bedrag van meer dan 1 miljard dollar gemoeid. Daarnaast neemt ValuJet een optie op nog eens vijftig toestellen. De keus van ValuJet voor McDonnell Douglas betekent een forse tegenvaller voor de andere grote Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en voor de Europese fabrikant Airbus. Ook Fokker was met de F 100 lange tijd in de race, maar stond niet meer op het lijstje van de laatste kandidaten. ValuJet Airlines is de eerste maatschappij die de MD 95 koopt. Juist gisteren werd bekend dat de netto winst van McDonnell Douglas in het derde kwartaal toenam tot 192 miljoen dollar, tegen 161 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dit bij een licht gedaalde omzet van 3,35 miljard dollar. Het resultaat was vooral te danken aan de verkoop van militairen vliegtuigen. (ANP)