Intel bouwt voor 2,5 mld chipfabriek in Negev-woestijn

JERUZALEM, 20 OKT. Het Amerikaanse concern Intel, de grootste producent van computerchips ter wereld, steekt 1,6 miljard dollar (ruim 2,5 miljard gulden) in de bouw van een chipfabriek in Israël. Het is de grootste buitenlandse investering die het land ooit heeft aangetrokken, zo heeft de Israëlische minister van financiën Shomat vanmorgen verklaard.

Intel krijgt krachtens de Israëlische wetgeving 38 procent van het investeringsbedrag uit een fonds van het ministerie van industrie en handel voor bevordering van investeringen in ontwikkelingsgebieden. Maar om te voorkomen dat het fonds te zwaar wordt belast, is overeengekomen de betaling van de subsidie uit te smeren over tien jaar. Het nog niet uitbetaalde bedrag geldt als lening van Intel, waarover het Amerikaanse concern rente ontvangt. De fabriek komt in het ontwikkelingsgebied Kiryat Gat in de Negev-woestijn en zal werk bieden aan 1500 mensen. De chipproduktie moet beginnen in 1998 en is volledig bestemd voor de export. De jaaromzet van de fabriek komt rond een miljard dollar te liggen. Intel heeft in Israël al een produktiebedrijf in Jeruzalem en een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Haifa. De chipproducenten hebben hun investeringen dit jaar fors opgeschroefd om de sterke groei van de verkoop van personal computers te kunnen bijbenen.

Intel maakte eerder deze week recordresultaten over het derde kwartaal bekend. De omzet steeg met 46 procent tot 4,16 miljard dollar en de netto winst ging in diezelfde periode met 41 procent omhoog tot 931 miljard dollar. Intels netto winst over de eerste negen maanden lag 41 procent hoger dan die in dezelfde periode van vorig jaar, de omzet kwam 40 procent hoger uit.

Vanmorgen werd ook bekend dat het Japanse Matsushita 660 miljoen dollar steekt in nieuwe fabrieken in de Verenigde Staten en Indonesië. In de afgelopen maanden waren er verder miljardeninvesteringen van onder meer Motorola en Siemens. Het totale bedrag zal dit jaar ten opzichte van 1994 oplopen van 22 miljard dollar tot naar schatting 35 miljard dollar. (Reuter)