Haan heeft lak aan amusementswaarde

LIVERPOOL, 20 OKT. Sinds de Kroatische coach Ivic in de late jaren zeventig bij Ajax heeft geen enkele trainer een Nederlandse club met slechts één spits durven laten spelen. En toen kwam Arie Haan bij Feyenoord en die bedacht in zijn eerste wedstrijd een 5-4-1-opstelling. Het leverde hem gisteravond tegen Everton het beoogde resultaat op. Feyenoord behaalde in een heel slecht Europa-Cupduel een verdienstelijk 0-0 gelijkspel. “Als je een huis bouwt, begin je toch niet bij het dak?”, verklaarde Haan zijn grote aandacht voor de verdediging.

De nieuwe trainer heeft tijd nodig om Feyenoord naar zijn ideeen te laten voetballen. Daarom had hij voor het duel in Liverpool al aangekondigd dat hij geen risico's zou nemen. Dat hij lak had aan de amusementswaarde. Twee dagen eerder nog had PSV met een imponerende 5-3 tegen Leeds United laten zien dat aanvallend voetbal lonend kan zijn tegen een tactisch niet al te slimme Engelse ploeg. “Maar PSV is een stukje verder dan Feyenoord”, vertelde Haan.

Ook de matige vorm van opponent Everton, dat al weken niet meer heeft gewonnen en zijn drie belangrijkste aanvallers miste, had de trainer niet van gedachte kunnen veranderen. Haan: “Misschien schop je er twee in als je aanvalt, maar krijg je er ook meteen vier tegen.” En dat wilde hij met alle geweld vermijden op Goodison Park. “Het is belangrijk dat we de nul hebben gehouden. Dat is goed voor het vertrouwen.”

bpHaans eerste opstelling bij Feyenoord bevatte genoeg stof tot nadenken voor zijn spelers. Witschge, onder Van Hanegem verdediger, stond op het middenveld en hoopt van harte daar te mogen blijven staan. En Heus, gisteravond invaller, ziet ineens weer kansen op een plaats als linksachter. Daarentegen zullen Iwan en Trustfull zich nu afvragen of ze hun plek kwijt zijn. Ze stonden tegen Everton niet in de basis. Vooral het ontbreken van Trustfull was opmerkelijk. “Ik was zelf ook verrast”, zei de middenvelder die later nog wel inviel. “Ik weet niet wat er nu gaat gebeuren. Ik zie het wel.”

xpHij kreeg geen verklaring van Haan. “Nee, ik ga het ook niet vragen. Waarom zou ik? Ik heb bewezen wat ik kan. Ik heb dit seizoen zelfs het Nederlands elftal gehaald. Het lijkt me netjes dat de trainer naar mij toekomt om het uit te leggen.”

Het grootste probleem voor Haan was gisteren de vervanging van de geschorste aanvoerder en centrale middenvelder Bosz. Het duo Maas-Witschge heeft meer verdedigende capaciteiten dan Trustfull-Maas of Trustfull-Witschge. “Op het moment dat er om elke meter moet worden gevochten zijn Iwan en Trustfull minder geschikt”, vertelde Haan. Hij had zijn spelers de opdracht gegeven “als een team” te voetballen.

Trustfull is een creatieve speler die bij zijn gewaagde acties vaak balverlies lijdt. Dat had Haan tegen Willem II ook geconstateerd. En als Bosz, die veel herstellend werk verricht, niet van de partij is kan balverlies gevaarlijk zijn. Bosz is er zondag in de competitiewedstrijd tegen Ajax weer bij. Of dat betekent dat Trustfull ook weer zal spelen werd nog niet duidelijk. Haan wist het nog niet, zei hij in Liverpool. Hij was in elk geval zeer te spreken over het spel van “de jonkies”: Van Bronckhorst en mandekker Boateng.

Dus zal Haan voor zichzelf moeten uitmaken wie hij tegen Ajax opstelt. Dat geldt ook voor het te spelen systeem, 4-4-2, 4-3-3, 5-3-2 of, zoals gisteravond, 5-4-1. Volgens Haan is het systeem van ondergeschikt belang. Het gaat er om hoe veel kansen je krijgt, maakte hij duidelijk. En met de eenzame spits Obiku had Feyenoord tegen Everton toch zo zijn mogelijkheden gekregen. Haan was zelfs van mening dat de ijverige Nigeriaan in de 27ste minuut na rust tot twee keer toe een strafschop had moeten krijgen van de Duitse arbiter Weber. “Het was eerst hands en daarna werd Obiku gehaakt.”

Aan de andere kant had Feyenoord ook een 'verdwaald' tegendoelpunt kunnen incasseren. De overvolle Rotterdamse defensie maakte een chaotische indruk en het was aan doelman De Goey te danken dat de wanorde niet werd afgestraft. Haan sprak na afloop over 'hotse-knotse-kansen'. Volgens gelegenheidsaanvoerder Koeman had Everton geen echte uitgespeelde mogelijkheden gehad. “Het werd alleen gevaarlijk bij corners, ingooien en voorzetten.” De aanvoerder had zich wel in de taktiek kunnen vinden. “Het was moeilijk voor de trainer om in zo'n korte tijd een opstelling te maken. Maar ik denk dat hij het elftal goed heeft neergezet. We hebben zelf in aanvallend opzicht iets te weinig gedaan. Dat heeft niets met het systeem te maken. Het gaat er om of je balbezit hebt of niet.”

Voor voorstopper Van Gobbel, veelvuldig in de clinch met de Engelse spits Rideout, was de opstelling van Feyenoord minder vanzelfsprekend. De snelle mandekker zei het niet met zo veel woorden, maar hij was het duidelijk niet eens met de opstelling. “Ik kan nu wel allerlei dingen gaan roepen, maar dat lijkt me niet verstandig”, aldus de adept van de ontslagen coach Van Hanegem. “De trainer maakt de opstelling en ik ga het veld in.”

Het ligt voor de hand dat Van Gobbel heeft ingezien dat Feyenoord aanvallend te weinig te bieden had. Trustfull is ondanks al zijn tekortkomingen wel in staat het spel van achteren naar voren te verplaatsen. Het kan ook bijna geen toeval zijn dat Witschge na een zeer zwakke start ineens veel beter ging spelen, toen de gepasseerde Trustfull het laatste half uur voor Blinker het veld in mocht. “Ik ben natuurlijk een speler die de combinatie zoekt”, aldus Trustfull. Koeman: “We hebben te weinig gecombineerd.”

    • Hans Klippus