Eten met een postkoets boven je bord

LOS ANGELES, 20 OKT. Hollywood heeft na jaren een oude verkleedkist teruggevonden, en iedereen mag mee kijken wat er in zit. Het jasje dat Chaplin droeg in The Great Dictator, de crèmekleurige jurk van Ingrid Bergman in Casablanca en de Smith & Wesson .38 waarmee Al Pacino in The Godfather in een Italiaans restaurant de aanslag op zijn vader wreekt, ze zijn terecht en tentoongesteld in de moederstad van de film.

Een echt museum met memorabilia is er nog steeds niet in Hollywood, maar sinds vorige maand is er wel een aanstekelijke uitstalling te bezichtigen van vele tientallen souvenirs uit grote films van deze eeuw. Iets ten zuiden van Sunset Boulevard, waar Hollywood eigenlijk al is overgegaan in de sjieke wijk Beverly Hills, heeft de restaurantketen Planet Hollywood een nieuw filiaal geopend. Dit bedrijf, met als aandeelhouders onder meer Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis en Demi Moore, heeft in verschillende landen 28 restaurants, waar de gasten snel en eenvoudig kunnen eten temidden van oude decorstukken, kostuums en andere bijzondere objecten uit films.

Het filiaal in de filmstad heeft een postkoets van John Wayne aan het plafond hangen en een surf board uit Apocalypse Now boven de bar. In kleine vitrines staan de camera van James Stewart uit Hitchcocks Rear Window en de bril van Dustin Hofman in Tootsie. Boven een knus tafeltje voor vier hangt het reusachtige hoofd van een mensenetende worm uit de griezelfilm Tremors.

Het is een verzameling zonder enige orde of pretentie, die de bezoeker uitnodigt kris-kras door zijn geheugen te gaan. Van The Wizard of Oz (jurkje van Judy Garland), via The Exorcist (crucifix van Max von Sydow) tot Basic Instinct (de ijspriem van Sharon Stone).

De inkoper van Planet Hollywood reist stad en land af op zoek naar vergeten spullen, want wat op de grote veilingen komt gaat zijn budget te boven. Het verhaal wil dat de man de bijl van Jack Nicholson uit The Shining aantrof in het schuurtje van iemand die op de set van die film had gewerkt. De vlekken imitatiebloed zaten er nog aan. De waarde van zulke souvenirs is de laatste jaren sterk gestegen, maar deze man vroeg in ruil slechts een nieuwe bijl.

Het restaurant Planet Hollywood in Beverly Hills (Los Angeles) bevindt zich op de hoek van Wilshire Boulevard en Camden Drive.

    • Juurd Eijsvoogel