Eén dode na ongeval op A13 in Rotterdam

ROTTERDAM, 20 OKT. Een automobilist is vanochtend bij een zwaar ongeval op de A13 tussen Rotterdam en Delft om het leven gekomen. Een bestuurder van een andere auto raakte licht gewond. Direct na het ongeluk sloot de politie de A13 ter hoogte van Rotterdam-Overschie af. Bij het ongeval waren vier vrachtwagens en vier personenauto's betrokken.

In de ochtendspits kwam een auto stil te staan op de rechterbaan van de snelweg, vermoedelijk omdat de brandstof op was. De rijksweg A13 kent ter hoogte van Schiedam geen vluchtstrook. De weg wordt van een nabij gelegen woonwijk afgezonderd door een geluidsscherm. Een achterop komende vrachtwagen kon de auto met pech nog ontwijken, maar andere wagens slaagden hier niet in en reden op de auto in.

De ravage die volgde, was enorm. Vrachtwagens reden op personenauto's in. De bestuurder die het ongeluk niet overleefde, zat in een personenauto die tussen twee vrachtwagens volledig werd verpletterd. Rond het middaguur waren politie, brandweer en andere hulpdiensten nog bezig de wagens te bergen.

Omdat al snel werd begonnen het verkeer van Rotterdam naar Delft en Den Haag om te leiden, bleef het aantal files beperkt, aldus een woordvoerder van de verkeerspolitie in Driebergen. Op de rijksweg A20 vanuit Gouda stond vijf kilometer, vanuit Hoek van Holland drie kilometer. De luchthaven Rotterdam Airport, het vroegere Zestienhoven, liet desgevraagd weten geen hinder te hebben ondervonden van het ongeluk. Alle vluchten zijn op tijd vertrokken.

Het ongeluk trok veel kijkers, vooral mensen die de politie op hun scanners afluisteren of het bericht op de lokale radiozender hadden gehoord. “Ik heb mijn scanner altijd aan staan”, aldus een belangstellende. “En als het een groot ongeluk betreft, ga ik kijken.” De kijkers klommen over de vangrails om de ravage goed te kunnen zien. Achter de ramen en op de balkons van de flatgebouwen die op de snelweg uitkijken, verzamelden zich al snel ook belangstellenden.