Duitsland koeltjes over Algerijns dreigement

BONN, 20 OKT. De Duitse overheid en justitie reageren uitgesproken koeltjes op waarschuwingen dat het Algerijnse Islamitische Reddingsfront (FIS) behalve in Frankrijk ook in de Bondsrepubliek tot bomaanslagen en ander geweld zou kunnen overgaan. Zulke waarschuwingen waren deze week uitgesproken in een televisie-interview voor het tweede televisienet (ZDF) door Abdelkader Sahraoui, een Duitser van Algerijnse afkomst die als adviseur en sympathisant van het FIS geldt, maar geen lid van die organisatie is en bovendien zelf geweld afwijst. Hij speelde in 1988 een rol als bemiddelaar om de door moslim fundamentalisten ontvoerde Hoechst-manager Rudolf Cordes vrij te krijgen.

Volgens de in Aken wonende socioloog Sahraoui zou het FIS “ook in Duitsland kunnen opstaan voor de strijd” als de Bondsrepubliek zich “handlangster” van de Algerijnse regering zou maken. “Zolang wij het gevoel hebben dat Duitsland niet speelt met Algerijnse mensenrechten zullen wij erop toezien dat hier niets gebeurt”, zei hij. Sahraoui wees op een gerechtelijk vooronderzoek dat al enkele maanden loopt tegen negen in Duitsland verblijvende Algerijnen die worden verdacht van illegale wapenhandel en het “lidmaatschap van een criminele vereniging” (het FIS). Onder hen bevinden zich twee zonen van FIS- oprichter Abassi Madani, die in Algerije gevangen zit. “Elk middel om de junta in Algiers weg te krijgen, aanslagen in Algerije maar ook wapenaankopen van het FIS in het buitenland, is legitiem”, aldus Sahraoui.

Rolf Hannich, woordvoerder van de Duitse procureur-generaal Kay Nehm, wilde gisteren slechts bevestigen dat er een vooronderzoek loopt tegen een groep van negen Algerijnen, van wie er vijf in voorlopige hechtenis zitten. Hij wilde niet reageren op de waarschuwingen van Sahraoui. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Bonn zei dat er, gezien de recente reeks aanslagen in Frankrijk die aan het FIS worden toegeschreven, zorgvuldig wordt gelet op het gedrag van moslim fundamentalisten in Duitsland, maar dat er “geen concrete aanknopingspunten” om aan te nemen dat zij tot geweld willen overgaan. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken in de deelstaat Noordrijn-Westfalen wil het FIS in Duitsland niet naar geweld grijpen omdat zoiets “contraproduktief” zou zijn.

    • J.M. Bik