Directeur Kirov Ballet neemt ontslag

ST. PETERSBURG, 20 OKT. Anatoli Malkov, de directeur van het wereldberoemde Kirov Ballet in St. Petersburg die verwikkeld is in een corruptieschandaal, heeft zijn ontslag aangeboden. Dat heeft een woordvoerder van het Russisch Ministerie van Cultuur gisteren bekendgemaakt.

Malkov wordt ervan beschuldigd steekpenningen van impresario's van buitenlandse gezelschappen te hebben aangenomen. In ruil daarvoor beloofde Malkov tournees door Rusland te organiseren, maar hij perste de gezelschappen vervolgens af door te dreigen voorstellingen af te gelasten.

Malkov werd vorige maand in zijn kantoor van het Mariinski Theater, waar het ballet gehuisvest is, betrapt toen hij 10.000 dollar (ca 15.000 gulden) aannam van een Canadese impressario. In de kluis van zijn trof de politie nog eens 150.000 dollar (ca 225.000 gulden) aan. Malkov werd samen met Oleg Vinogradov, sinds 18 jaar hoofd choreografie van het Kirov, in hechtenis genomen.

Minister Sidorov van Cultuur heeft zijn goedkeuring verleend aan het ontslag van Malkov. Officieel moet het ontslag nog door het Russische Parlement worden goedgekeurd.

Het onderzoek naar de afpersingspraktijken van het tweetal duurt voort. (AP)