Daiwa-handelaar erkent schuld

NEW YORK, 20 OKT. Handelaar Toshidi Iguchi van de Japanse bank Daiwa in New York heeft gisteren voor de rechtbank verklaard schuldig te zijn aan valsheid in geschrifte. Iguchi, die met handel in obligaties de afgelopen elf jaar een schuld van 1,1 miljard opbouwde, gaf toe te hebben geknoeid met afschriften om zijn verliezen te verbergen. Hij vertelde dat twee andere handelaren op het Daiwa-kantoor hem acht jaar geleden hadden vergezeld. Zij moesten ook verliezen van meer dan 1 miljoen dollar, de limiet binnen de bank, achter zien te houden. De Japanner bracht ook een poging aan het licht van hooggeplaatste Daiwa- managers de zaak in de doofpot te stoppen. Dat was kort voor de bank de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte stelde van de verliezen. Toen hij de managers vertelde dat hij hiervoor effecten moest verkopen, kreeg hij hiervoor toestemming. (Reuter, KRF)