'Cambodja wordt door ontbossing woestijn'

PHNOM PENH, 20 OKT. Koning Sihanouk van Cambodja heeft zich vandaag kritisch uitgelaten over het bosbouwbeleid in zijn land. Door voortdurende ontbossing dreigt Cambodja volgens Sihanouk te veranderen in een woestijn. De vorst stelt de huidige regering, geleid door zijn zoon prins Ranariddh, hiervoor verantwoordelijk.

In een verklaring liet Sihanouk weten dat de bossen voor een “arm agrarisch land als Cambodja” van groot belang zijn in het leven van wat hij noemde “de kleine mensen”: dorpelingen en boeren die veel te lijden hebben gehad van de jarenlange burgeroorlog. Volgens de koning wordt het verbod op het kappen en exporteren van hout op grote schaal op grote schaal overtreden, door het verlenen van concessies aan buitenlandse firma's. Dit zou gebeuren met medeweten van de regering en hoge ambtenaren die hiervoor smeergeld krijgen.

Sihanouk wordt in zijn kritiek gesteund door de voormalige minister van financiën, Sam Rainsy, die vorig jaar moest aftreden wegens zijn campagne tegen corruptie. Sam Rainsy onthulde vandaag in een eigen verklaring dat de Cambodjaanse regering recentelijk een concessie heeft verleend aan de Indonesische firma Panin Group voor het kappen van 1,43 miljoen hectare tropisch regenwoud in het noordoosten. Met een concessie die het Maleisische bedrijf Samling vorig jaar kreeg is volgens Rainsy nu ruim 30 procent van de overgebleven bossen van Cambodja verkocht en daarbij is de wijdverbreide illegale houtkap nog niet meegerekend. Sam Rainsy en koning Sihanouk vrezen dat de snelle ontbossing van Cambodja een desastreuze uitwerking op het milieu zal hebben. “Als deze ontbossing niet stopt, zal Cambodja in de volgende eeuw helaas een woestijn-land zijn en van het grote Tonle Sap-meer (in het hart van het land) zal volgens experts weinig anders overblijven dan een modderterrein”, aldus Sihanouk. De koning zei dat houtkap in Cambodja alleen acceptabel is als de betrokken bedrijven voor elke boom die ze vellen drie nieuwe planten. Hij eiste dat de Cambodjaanse regering de houtkappers een dergelijke verplichting oplegt. (AP)