Britten ontraden bepaalde pilsoorten

ROTTERDAM, 20 OKT. De Britse overheid heeft gisteren artsen geadviseerd vrouwen met overgewicht of een eerder doorgemaakte trombose geen pillen voor te schrijven die de stoffen desogestrel en gestodeen bevatten. Vrouwen zonder dit risico zouden dergelijke anticonceptiepillen alleen moeten blijven slikken als ze de hormonen in oudere piltypen niet tolereren.

Het Committee on Safety and Medicines (CSM) baseert zijn advies op drie ongepubliceerde onderzoeken waaruit zou blijken dat de zogenaamde lichte pillen met desogestrel en gestodeen een tweemaal zo hoog risico op trombose geven als pillen van een vorige, zwaardere generatie.

Minister Borst (volksgezondheid) heeft gezegd het onderzoek te kennen, maar ze vindt de conclusie niet ernstig genoeg om de Britten te volgen in het advies.

Een onderzoeker van een van de drie door het CSM beoordeelde studies, de Canadese hoogleraar dr. Walter Spitzer, heeft vanmorgen gezegd dat zijn resultaten verkeerd zijn geïnterpreteerd. Het risico op trombose mag verhoogd zijn, het risico op hartaanvallen, longembolie en hersenbloedingen is verlaagd en daardoor hebben de nieuwe pillen een gunstige invloed op de sterfte als alle gevolgen van pilgebruik in ogenschouw worden genomen, aldus Spitzer.

Behalve de studie van Spitzer, gehouden in vijf Europese landen, beschikte het CSM over een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en over gegevens uit een bestand van Britse huisartsen. Ook de WHO noemt de interpretatie van het CSM 'afwijkend' en vindt dat de conclusie nader moet worden bestudeerd.

Volgens een woordvoerder van het CSM in Londen blijkt uit de onderzoeken een risico op trombose van 30 gevallen per jaar onder 100.000 gebruiksters van de lichte pillen met desogestrel en gestodeen. Oudere pillen met andere hormonen hebben een tromboserisico van 15 per 100.000. Vrouwen die geen pil slikken lopen een risico van 5 op de 100.000. Het CSM adviseert in ieder geval niet te stoppen met de pil en de huidige strip op te maken, alleen al omdat het risico op trombose voor zwangeren tienmaal zo groot is. Bij trombose ontstaat een bloedstolsel, meestal in een ader in het been.

Nederlandse pillen met de stoffen desogestrel en gestodeen hebben de merknamen Marvelon, Mercilon, Femodeen, Minulet, Ovidol, Tri-Minulet en Triodeen van de fabrikanten Organon, Schering en Wyeth, pillen die bekend staan als de sub-vijftigers of sub-dertigers.