AT&T ziet winst flink inzakken

De netto kwartaalwinst van het Amerikaanse telecommunicatieconcern AT&T is in het derde kwartaal van 1,05 miljard gedaald tot 262 miljoen dollar. De forse winstvermindering is volledig toe te schrijven aan een voorziening van 1,6 miljard dollar, getroffen met het oog op de aangekondigde splitsing van het concern in drieen. Zonder deze omvangrijke voorziening zou de winst ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden met 12 procent zijn gestegen.

Vorige maand maakte AT&T bekend zich te gaan splitsen in een telecommunicatiebedrijf, een bedrijf dat telecommunicatie apparatuur produceert en een bedrijf dat computers maakt(GIS). De reservering heeft betrekking op het opheffen van 8500 banen bij GIS. De verwachting bestaat dat ongeveer 20.000 van de totaal 303.000 werknemers van AT&T in de komende jaren hun baan zullen verliezen.

De omzet nam toe van 18,65 miljard tot 19,70 miljard dollar. Door deze voorziening daalde de winst over de eerste drie maanden van 3,37 miljard (in 1994) tot 2,82 miljard dollar. De omzet groeide in die periode van 53,98 miljard tot 57,48 miljard dollar (91,4 miljard gulden).