Akzo opnieuw onderuit op kalm Damrak

AMSTERDAM, 20 OKT. Op een rustige Amsterdamse effectenbeurs kreeg Akzo Nobel vanmorgen een nieuwe klap. De koers van het aandeel daalde met een gulden tot 182,10. Gisteren viel het chemieconcern al een rijksdaalder terug na waarschuwingen van de Britse autoriteiten tegen het gebruik van de anti-conceptiepillen Mercillon en Marvelon van Akzo-dochter Organon.

AMSTERDAM De AEX-index, de graadmeter voor de belangrijkste beursfondsen, boekte vanmorgen een licht verlies van 0,35 punten op 456,13. Handelaren zagen in de nieuwe koersrecords op Wall Street een gunstige ontwikkeling. De zwakke dollar bood echter tegenwicht.

In het kielzog van Akzo verloor ook branchegenoot DSM bijna een gulden op 123,10. Volgens chemie-analist P. Schouten van MeesPierson heeft Akzo echter de ergste klap achter de rug. Naast de val van Akzo viel de koersontwikkeling van Philips vanmorgen op. De koers van de Eindhovens elektronicagigant fluctueert al enkele dagen heftig. Vanmorgen was het weer tijd voor een neerwaartse beweging. Philips gaf 1,70 prijs op 68,80 gulden.

Tot de verliezers behoorden verder Randstad, dat tachtig cent prijs gaf op 70,50 gulden en Pakhoed dat een min van zestig cent noteerde op 42,30 gulden. Defensieve waarden zoals Heineken, de uitgevers en de banken waren in trek. Heineken boekt al weken achtereen gestaag winst. Vanmorgen ging het aandeel een gulden omhoog op 267,70. Wolters Kluwer schoot twee gulden naar boven op 144,40 en VNU een gulden op 215 gulden. Onder de financiële fondsen viel Fortis op met een winst van 1,60 gulden op 95,10. Elders in Europa was de stemming weinig geïnspireerd. Frankfurt, Londen en Parijs openden hoger, maar de koerswinsten bleven beperkt.De dollar noteerde vanmorgen op de Europese wisselmarkten lager. In Amsterdam opende de Amerikaanse munt vanmorgen met een koers van 1,5795 gulden tegenover 1,5820 aan het slot van de handel gisteren. Maar in vergelijking met de koers in de Verenigde Staten, gisteren avond laat, boekte de dollar vanmorgen enig herstel. De lire moest terrein prijs geven als gevolg van de politieke onrust in Italië. Vanmorgen opende de Italiaanse munt met een koers van 0,9860 gulden per duizend tegenover 0,9930 per duizend aan het eind van de handel gisteren. NEW YORK De effectenbeurs van New York trok zich gisteren weinig aan van de lagere dollarkoers. Exact acht jaar na de dramatische beurskrach van 1987 sloot de Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen 24,92 punten hoger op 4802,45 punten, een nieuw record. Het oude record - 4801,80 punten - dateert van 14 september. Technologiefondsen drukten aanvankelijk de stemming op Wall Steet. Computerfabrikant Apple presenteerde tegenvallende cijfers over het derde kwartaal en sombere voorspellingen van het Finse Nokia over de verkoop van mobiele telefoons zetten de koersen van de high-tech fondsen onder druk. Vraag naar aandelen in de biotechnologie en de telecommunicatie zorgde later op de dag voor herstel.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte vandaag winst. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen steeg 201,97 punten tot 18.157,33. De positieve stemming op Wall Street droeg bij aan de koerswinsten. Berichten over de groeiende vraag naar halfgeleiders ondersteunden de technologiefondsen.