Ajax-voorzitter laakt supportersbeleid

AMSTERDAM, 20 OKT. “Schandalig, waanzinnig, armoedig.” Michael van Praag heeft er geen andere woorden voor. De Ajax-voorzitter haalde gisteren in de Amsterdamse Rai tijdens een congres over voetbalsupportersbeleid stevig uit naar de KNVB, de clubs en de overheid. Op initiatief van Ajax was besloten alle partijen een dagje bij elkaar te laten komen.

De onderlinge afgunst bij de clubs is volgens Van Praag een van de redenen van agressief gedrag van supporters bij voetbalwedstrijden. Feyenoord vreest dat er aanstaande zondag ongeregeldheden zullen ontstaan bij de wedstrijd tegen Ajax. “Ja, ik dank je de koekoek”, zegt Van Praag. “Ze zorgen zelf voor een sfeer van afgunst. Feyenoord haalt in zijn eigen clubblad de laatste tijd voortdurend fel en gefrustreerd uit naar Ajax. Het is onbegrijpelijk dat je dat als club toelaat.”

Ook Vitesse-voorzitter Karel Aalbers wordt door Van Praag beschuldigd van “stemmingmakerij”. Aalbers zegt deze week in Voetbal International dat hij “de overmacht van Ajax ongezond vindt, omdat de competitie gebaat is bij meer evenwicht en strijd”. “Die voorzitter uit het oosten”, zoals Van Praag hem kwalificeert, “riep vorig jaar dat de kanonnen tegen Ajax op scherp stonden. Je roept dan bij supporters een sfeer op van 'kom maar op als je durft'.”

bpDe clubs en de politie werken volgens Van Praag langs elkaar heen. “Ik heb recht van spreken, want ik weet wat er fout gaat.” Michael van Praag vindt dat lokale overheden vaak met “krankzinnige ideeën” komen. De agressie die afgelopen zondag voor de wedstrijd Twente-Ajax ontstond, werd volgens hem door de politie zelf voor een groot deel “in de hand gewerkt”. Supporters moesten hun auto's in een weiland naast de weg achterlaten en zouden in nog niet gereedstaande bussen naar het stadion worden vervoerd. “Een waanzinnig idee”, zo betitelde de Ajax-voorzitter de actie van de politie. “Niemand accepteert dat hij zijn autosleutels zomaar in een tasje moet gooien. Hoe weet je of iemand er niet met je dure auto vandoor gaat? Daarna kregen de Ajax-supporters nog een gratis rondrit door de stad, waardoor ze pas vijf minuten voor de wedstrijd aankwamen. Vind je het gek dat er dan agressie ontstaat?”, aldus Van Praag.

xpHet tegengaan van supportersgeweld is primair een taak van de club, vindt Van Praag die zelf regelmatig met supporters uitwedstrijden bezoekt. “Supporters worden vaak veel te laat bij een wedstrijd afgeleverd en vervolgens staan ze dan als een stel idioten in een te klein vak. Dan heb je ook nog al eens bewakers, in plaats van stewards, die er meteen op slaan. Dat wekt allemaal agressie op bij de bezoekers. Clubs denken vaak te veel in business seats, nieuwe spelers en geld. De clubs willen van de televisiegelden wel dezelfde lusten hebben, maar dan ook dezelfde lasten”, aldus Van Praag.

De KNVB is volgens de Ajax-voorzitter veel te passief. “Het is toch armoedig dat wij dit congres organiseren. De bond zou zich moeten inspannen voor een nationaal beleid, maar ze houden zich bezig met mooie rapporten en laten het alleen bij woorden. Het is een schande dat door clubs boetes op te leggen ze bewogen moeten worden iets aan beleid te doen”, zegt Van Praag. KNVB-voorzitter Jos Staatsen vindt zelf ook dat de bond “meer moet doen”. Hij kan zich vinden in 99 procent van de kritiek van de Ajax-voorzitter. “Justitie moet dan ook daadwerkelijk optreden tegen relschoppers maar als de straffen minimaal zijn, dan is supportersbeleid een lachertje.” Zo veegde Staatsen zijn eigen straatje weer een beetje schoon.

Staatssecretaris Terpstra (sport) wees er op dat raddraaiers voor alle wedstrijden in het hele land een stadionverbod kunnen krijgen. Ajax deed deze week vijf relschoppers in de ban die de afgelopen week geweld hebben gebruikt, bij de wedstrijden van Ajax tegen Grasshoppers en FC Twente. Van Praag: “Mensen die zich ernstig misdragen komen er bij ons nóóit meer in.”

De Rotterdamse club Excelsior woonde het door Ajax georganiseerde congres gisteren niet bij. Ze hadden “geen zin in een Ajax-show”. “Zo'n club hoort niet thuis in het betaalde voetbal”, meent Van Praag.

    • Koen Greven