Zeven familieleden voor de rechter; Justitie dagvaardt top Van der Valk

ROTTERDAM, 19 OKT. Het openbaar ministerie in Den Haag heeft zeven bestuurders van vestigingen van het horeca-concern Van der Valk gedagvaard. Onder hen bevindt zich ook Arie van der Valk, het financiële brein van de Van der Valk-familie.

De zeven worden verdacht van belasting- en premiefraude, het niet aanmelden van werknemers bij de bedrijfsvereniging en valsheid in geschrifte. De betrokkenen, van wie justitie de namen nog niet heeft vrijgegeven, moeten half november voor de Haagse rechtbank verschijnen.

Het gerechtelijk vooronderzoek in de zaken tegen G.A. (Gerrit) van der Valk en A.A.G. van der Valk is nog niet afgerond, omdat het zich deels in het buitenland afspeelt. In deze strafzaken en in de zaken tegen de overige verdachten in de zaak-Van der Valk zal volgens de Haagse persofficier van justitie mr. S.J.E. Horstink-von Meyenfeldt later een beslissing tot al of niet vervolgen worden genomen. In totaal staan vijftien leidinggevenden en werknemers van Van der Valk onder verdenking.

De zeven bestuurders die nu worden gedagvaard, hebben leiding gegeven aan een of meer vestigingen van Van der Valk. Het gaat om de bedrijven in Akersloot, Wegrestaurant Burgerveen, Motel Haarlemmermeer, Motel Tiel en de Zilverfabriek Voorschoten. De dagvaardigingen zijn uitgebracht tegen G.A.J. (Gertjan) van der Valk (Tiel), L. A. (Lucas) van der Valk (Haarlemmermeer/Schiphol) en B.A. (Ben) van der Valk (Akersloot) en hun echtgenotes. Het gerechtelijk vooronderzoek in deze zaken is eind september afgerond.

Het Van der Valk-concern weigert elk commentaar op de dagvaardigingen, evenals de raadsman van de familie, de Amsterdamse advocaat mr. L. Spigt.

Het openbaar ministerie heeft de zaken tegen de bestuurders van de vier Van der Valk-vestigingen afgesplitst van de zaken tegen Gerrit van der Valk en A.A.G. van der Valk om geen onnodige vertraging te veroorzaken en omdat de laatste zaken los van elkaar staan. Of het uitstel van vervolging van Gerrit van der Valk verband houdt met het feit dat deze een Zwitsers paspoort bezit, wilde het OM niet bevestigen. Het onderzoek in de zaak-Van der Valk heeft ruim anderhalf jaar geduurd. In februari 1994 deed justitie een inval bij de restaurants in Akersloot, Haarlemmermeer en Tiel. De actie ging gepaard met huiszoekingen door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) bij veertien werknemers. De nestor van de familie, Gerrit van der Valk, werd aangehouden op het strand van Curaçao. Zijn broer Arie meldde zich later vrijwillig bij de politie. Bij de huiszoekingen en invallen werd behalve de administratie ook 5,5 miljoen gulden aan contant geld in beslag genomen. De verdachten in de Van der Valk-zaak werden na een week op borgtocht vrijgelaten.