VS tegen een zelfstandige staat Quebec

WASHINGTON, 19 OKT. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft gisteren de federale krachten in Canada een steun in de rug gegegeven in hun strijd tegen de separatisten in de Franstalige provincie Quebec. Christopher liet doorschemeren dat een afscheiding van Quebec de betrekkingen tussen de VS en Canada zou kunnen schaden.

“Ik zou graag willen onderstrepen hoeveel waarde we hechten aan onze band met een sterk en verenigd Canada”, aldus Christopher. “We hebben die betrekkingen zorgvuldig gekoesterd. We mogen er niet zomaar vanuit gaan dat een nieuw type organisatie precies dezelfde soort betrekkingen zal kennen.”

Quebec beslist op 30 oktober aanstaande in een referendum over mogelijke onafhankelijkheid. In het laatste referendum over deze al decennia slepende kwestie, in 1980, stemde zestig procent van de Quebecois tegen onafhankelijkheid.

Christopher wilde niet uiteenzetten hoe de relaties na een afscheiding zouden veranderen. Politieke commentatoren gaan ervan uit dat Christopher refereerde aan het dispuut over de vraag of een onafhankelijk Quebec automatisch kan toetreden tot het vrijhandelsakkoord NAFTA tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico. (Reuter, AFP)