Voorkeur; Theater

EVITA Pia Douwes en Bill van Dijk als passend middelpunt in een excellente versie van de vinnige musical over Eva Perón. T/m 20 okt Breda Chassé Theater, 23 t/m 25 okt Roosendaal De Kring.

KIEK UUT Kleine autobiografie van cabaretière Kiki Heessels, geestig en geraffineerd. 21 okt Capelle aan de IJssel De Schenkelstee.

JONGENS WAREN WE Gebroeders Flint en Het Volk in een klein juweel van een voorstelling, naar Nescio, vervuld van heimwee naar de voorbije tijd van de wereldbestormende jeugd. 20 okt Apeldoorn Orpheus, 22 okt Leeuwarden De Harmonie, 24 okt Kampen Stadsgehoorzaal, 25 okt Alkmaar De Vest.

INTRODANS Het Arnhemse gezelschap Introdans combineert energie, emotie en theatraliteit in een programma met werk van Jean-Christophe Maillot, Conny Janssen en Ton Wiggers. De voorstelling is een gelukkige combinatie van krachtige bewegingen, opzwepende muziek en smaakvolle toneelbeelden. 20 okt Middelburg Stadsschouwburg.

HET PAD VAN FORTUIN Stekelig cabaret door Vincent Bijlo. 20 okt Laren AZC Crailo, 24 okt Gouda Schouwburg.

THE CONCERT THEY NEVER GAVE Aanstekelijke lopende-band-muziek door Elvis Presley, Buddy Holly en Roy Orbison - althans, wat daar op lijkt. 20 okt Apeldoorn Orpheus, 21 okt Amsterdam Rai, 22 okt Leeuwarden De Harmonie, 24 okt IJmuiden Stadsschouwburg, 25 okt Hoorn Het Park, 26 okt Den Bosch Theater aan de Parade.

HIEP HIEP RAHOE Urbanus als vanouds, met zotte verhalen en aanvallige liedjes. 20 okt Bergen op Zoom De Maagd, 21 okt Roermond De Oranjerie.

MIKROKOSMOS Bewerking voor altviool, marimba en contrabas van de methode die Béla Bartók ontwikkelde om zijn zoon pianoles te geven. Het resultaat is een speelse, opwindende ontmoeting met de 'serieuze' muziek. Vanaf 6 jaar. 22 okt Krakeling Amsterdam.

BELLA FIGURA Opnieuw verraste Jirí Kylián bij NDT 1 met een opmerkelijk ballet, waarin droom en realiteit versmelten tot een gebeurtenis uit een andere dimensie. 'Bella Figura' is in opdracht van NRC Handelsblad gemaakt, maar is niet zozeer een kadootje ván alswel vóór het dagblad en zijn lezers. 20 en 21 okt Schouwburg Rotterdam, 24 okt De Parade Den Bosch, 25 en 26 okt AT&T Danstheater Den Haag.

ASHTON Het Nationale Ballet presenteert romantisch repertoire van Sir Frederick Ashton op muziek van Stravinsky, Franck en Mendelssohn. Het lyrische karakter van 'Scenes de Ballet' en 'Symphonic Variations', maar ook het lichtvoetige sprookje 'Midzomernachtsdroom' vereisen zuivere lijnen en rap voetenwerk van de dansers. 21, 24 en 26 okt, 22 okt matinee Amsterdam Het Muziektheater.

EN VERDER Laat maar laaien door Kees Torn. 20 okt Tilburg Schouwburg; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 20, 21 okt Naaldwijk De Naald, 23, 24 okt Zaandam De Speeldoos; You're the top met Willem Nijholt. 20 okt Doetinchem Amphion, 21 okt Middelburg Stadsschouwburg, 22, 23 okt Rotterdam Luxor, 25, 26 okt Breda Chassé Theater.